Γιατί πρέπει να εφαρμόζετε νηστεία/αφαγία στον Σκύλο σας

Το χτίσιμο και η διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί σημαντικό στοιχείο καλής υγείας. Οι τοξίνες που περιέχονται σε εμβόλια, παρασιτοκτόνα και επεξεργασμένες τροφές διαταράσσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνουν τους σκύλους πιο ευάλωτους έναντι ασθενειών και παρασίτων.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλουμε όλοι, οι σκύλοι μας καθημερινά εκτίθενται σε μεγάλο αριθμό τοξινών όπως ορμόνες, εμβόλια και αντιβιοτικά στο κρέας που καταναλώνουν, γενετικά τροποποιημένες και επεξεργασμένες τροφές, βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα.

Το πεπτικό σύστημα του σκύλου δεν είναι απλώς υπεύθυνο για την πέψη. Περίπου 80% του ανοσοποιητικού του ρυθμίζεται από αυτό καθώς έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και να καταστρέφει ξένες ουσίες όπως βακτήρια, ιοί, παράσιτα και χημικές τοξίνες.

Επίσης έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει αυτόματα μια ουσία-εισβολέα που είχε καταπολεμήσει στο παρελθόν μόλις αυτή ξαναπαρουσιαστεί.

Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου διαθέτει ένα εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας που αποτελείται από ένα διασυνδεδεμένων κυττάρων που προστατεύουν τον σκύλο.

Κάθε φορά που μια σύνδεση είναι ελαττωματική, τα μηνύματα που στέλνονται στα ανοσοποιητικά κύτταρα παρερμηνεύονται και η δυνατότητα του ανοσοποιητικού να ξεχωρίζει μεταξύ των υγιών κυττάρων του σκύλου και των κυττάρων-εισβολέων σταματάει με αποτέλεσμα να στρέφεται εναντίον υγιών κυττάρων και ιστών.

Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση αυτοάνοσων διαταραχών όπως αλλεργίες, αρθρίτιδες, σύνδρομο ευερέθιστού εντέρου, διατροφικές διαταραχές, υπερανάπτυξη μυκήτων, ηπατικές ασθένειες και καρκίνος.

Ο τακτικός καθαρισμός του σπιτιού είναι απαραίτητος για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ο φόρτος που συνεπάγεται η πέψη απαιτεί τη συνδρομή όλου του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αν ο σκύλος σας χωνεύει συνέχεια το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει ούτε τον απαραίτητο χρόνο αλλά ούτε και τα μέσα να διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Η τακτική νηστεία/αφαγία μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αποβάλει τις τοξίνες που έχουν για πολλά χρόνια συσσωρευτεί στον οργανισμό και επίσης να επαναφέρει τη φυσιολογική ομοιοστατική ισορροπία.

Οφέλη της τακτικής νηστείας/αφαγίας

Υψηλή δραστηριότητα μακροφάγων: Τα μακροφάγα περικυκλώνουν και καταστρέφουν τα βακτήρια, τους ιούς και άλλες ξένες ουσίες. Μπορούν να απορροφήσουν κατεστραμμένα και μη φυσιολογικά σωματικά κύτταρα. Τα μακροφάγα δημιουργούν μια σημαντική πρώτη γραμμή άμυνας έναντι επιβλαβών σωματιδίων που έχουν εισέλθει στο σώμα.

Η ενίσχυση των μακροφάγων αποτελεί συχνά ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης αυτοάνοσων νοσημάτων ακόμα και μερικών μορφών καρκίνου. Μόλις τα μακροφάγα και τα άλλα στοιχεία του ανοσοποιητικού απορροφήσουν τα νεκρά σωματικά κύτταρα, αυτά μπαίνουν στο αίμα και τελικά περνάνε στο πεπτικό σύστημα που τα αποβάλλει.

Αυτό σημαίνει πως τα στερεά απόβλητα που αποκαλούμε κόπρανα αποτελούνται κυρίως από νεκρά κύτταρα τα οποία έχουν αποβάλλει τα διάφορα όργανα και τα έχουν επεξεργαστεί τα μακροφάγα ώστε να τα καταστρέψουν. Η διαδικασία αυτή αυξάνεται σημαντικά κατά τη νηστεία/αφαγία καθώς ο καταβολισμός ενισχύει τη διάσπαση των κυττάρων ώστε να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο για τον οργανισμό.

Αυξημένα Επίπεδα Ανοσοσφαιρίνης: Η Ανοσοσφαιρίνη παρέχει παθητική ανοσία έναντι αρκετών ασθενειών όπως η Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία.

Υψηλή Δραστηριότητα Βακτηριοκτόνων Ουδετερόφιλων: Τα Ουδετερόφιλα περικυκλώνουν βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς. Όταν ένα Ουδετερόφιλο περικυκλώνει ένα βακτήριο, μια μεταβολική διεργασία εντός των κοκκίων παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου και μια ιδιαιτέρως δραστική μορφή οξυγόνου που ονομάζεται «σουπεροξείδιο» που καταστρέφουν τα απορροφημένα βακτήρια.

Ενισχυμένη Δραστηριότητα Βακτηριοκτόνων Μονοκυττάρων: Τα Μονοκύτταρα έχουν την ικανότητα να απορροφούν λοιμώδεις παράγοντες και άλλα μεγάλα σωματίδια. Συνήθως εισέρχονται σε περιοχές φλεγμονώδους ιστού ή σε σημεία χρόνιων φλεγμονών.

Ενισχυμένη Δραστηριότητα Φυσικών Φονικών Κυττάρων: Τα Φυσικά Φονικά Κύτταρα αναγνωρίστηκαν πρώτη φορά το 1975. Οι μελετητές παρατήρησαν την ύπαρξη κυττάρων στο αίμα και στους λεμφικούς ιστούς τα οποία μπορούσαν να σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα και κύτταρα προσβεβλημένα με ιούς. Οι περισσότεροι ανοσολόγοι θεωρούν πως τα φυσικά φονικά κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της ανάπτυξης καρκινικών όγκων και του αριθμού κυττάρων που έχουν προσβληθεί από κάποιους ιούς.

Κλινική έρευνα

Ο Mark Mattson και η ομάδα του από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης  των ΗΠΑ (National Institute on Aging) έκαναν ένα πείραμα. Έδιναν σε ποντίκια τροφή κάθε δεύτερη ημέρα. Τα ποντίκια την ημέρα που τρεφόντουσαν μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν και όντως αυτό έκαναν. Έτρωγαν μέχρι σκασμού. Κατέληξαν να τρώνε σχεδόν το διπλάσιο από το φυσιολογικό.

Ωστόσο η νηστεία/αφαγία της επόμενης ημέρας τα βοήθησε να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Πολύ περισσότερο και με πολύ καλύτερη υγεία. Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακριβώς τι συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από αυτό. Ο Mattson είπε: «Πιστεύουμε πως η έλλειψη φαγητού ασκεί ήπιο στρες στα κύτταρα και εκείνα αντιδρούν αυξάνοντας την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα στρες». Υποστήριξε πως πιθανώς η κατάσταση αυτή να μοιάζει με αυτό που συμβαίνει όταν σηκώνουμε βάρη: Ασκούμε στρες στους μυς και εκείνοι αντιδρούν με το να γίνονται δυνατότεροι.

Προς το τέλος της μελέτης χορήγησαν σε όλα τα ποντίκια (εκείνα που έτρωγαν κάθε δεύτερη μέρα και τα υπόλοιπα με καθημερινή χορήγηση τροφής) μια τοξίνη η οποία βλάπτει τα κύτταρα στο ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που βλάπτει η νόσος Αλτσχάιμερ (στον ιππόκαμπο). Στη συνέχεια ο Mattson και η ομάδα του εξέτασαν τον εγκέφαλο των ποντικιών και ανακάλυψαν πως τα ποντίκια που τρέφονταν κάθε δεύτερη μέρα παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα βλαβών στα εγκεφαλικά τους κύτταρα.

Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν πως τέτοιου είδους νηστεία/αφαγία ενδέχεται να βοηθάει στην ανάρρωση έπειτα από βαρείς τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης. Ειδικότερα, ο Δρ. Ward Plunet και ο Δρ. Wolfram Tetzlaff (φωτογραφία), από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (University of British Columbia), επέλεξαν ποντίκια με πειραματικά εγκεφαλικά τραύματα και τα χώρισαν σε δύο ομάδες, η μία με ελεύθερη καθημερινή πρόσβαση σε φαγητό και η δεύτερη με πρόσβαση σε φαγητό κάθε δεύτερη ημέρα αρχίζοντας αμέσως μετά το τραύμα. Η δεύτερη ομάδα παρουσίασε βελτιωμένη λειτουργική αποκατάσταση, μικρότερα σε έκταση σημεία τραύματος και ενισχυμένη αναγέννηση νευρώνων.

Οι ερευνητές κατέληξαν πως η νηστεία/αφαγία κάθε δεύτερη μέρα «μπορεί να είναι επωφελής αν ξεκινήσει αμέσως μετά την προσβολή» … «ιδιαιτέρως σημαντικό είναι πως αυτού του είδους η εμβόλιμη νηστεία/αφαγία αποτελεί μια μορφή απλής και ασφαλούς πολύπλευρης θεραπείας η οποία μπορεί να εφαρμοστεί κλινικά ώστε να ενισχύσει τη λειτουργική αποκατάσταση ασθενών».

Ο Tetzlaff σημειώνει:

«Πιστεύουμε πως επιβάλλεται να γίνει ριζική επανεκτίμηση των διατροφικών οδηγιών που δίνονται σε ασθενείς με βαριά τραύματα» και «σχεδιάζουμε να διεξάγουμε περισσότερα επιστημονικά πειράματα (με σκοπό την κατανόηση του υπάρχοντος μηχανισμού και την περαιτέρω επιβεβαίωση της αρχής σε διαφορετικά μοντέλα τραυμάτων σπονδυλικής στήλης). Ελπίζουμε πως αυτό θα αποτελέσει τη βάση για κλινικές δοκιμές».

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η νηστεία/αφαγία επηρεάζει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα λιγότερα ανοσοποιητικά κύτταρα που αναστέλλουν την αναγέννηση των κυττάρων να φτάνουν στο σημείο της βλάβης.

Η εφαρμογή νηστείας/αφαγίας στον σκύλο σας περίπου κάθε εβδομάδα μπορεί να έχει πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία του. Βεβαιωθείτε πως έχει πολύ νερό στη διάθεσή του και εφαρμόστε νηστεία/ μόνο σε ενήλικους σκύλους:  τα κουτάβια χρειάζονται πολύ πιο σταθερή παροχή τροφής.

Posted in RNF
×
ΦΙΛΤΡΑ