Επιλέγοντας τα κατάλληλα Ωμά Κόκκαλα για τον σκύλο σας

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους σχετικά με την ωμοφαγία είναι τα ωμά κόκκαλα. Δίσταζα να δίνω ωμά κόκκαλα στους σκύλους μου γιατί οι φόβοι μου ήταν πολλοί…

  • Μήπως ο σκύλος μου σπάσει κάποιο δόντι και δεν το αντιληφθώ παρά μόνο όταν εκδηλωθεί απόστημα.
  • Μήπως το κόκκαλο θρυμματιστεί και τρυπήσει τον οισοφάγο, το πεπτικό σύστημα ή το στομάχι του σκύλου μου.
  • Μήπως ο σκύλος μου πνιγεί από το κόκκαλο.
  • Μήπως το κόκκαλο προκαλέσει απόφραξη.

Βασικά φοβόμουν πως οι σκύλοι μου θα πέθαιναν αν τους έδινα ωμά κόκκαλα με κρέας, παρόλο που γνώριζα πως τα ωμά κόκκαλα είναι τμήμα της ωμοφαγικής διατροφής και πως θα συντελούσαν στην καθαριότητα των δοντιών του. Επιπλέον, είχα βεβαιωθεί πως οι σκύλοι μου θα ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑΝ να τρώνε ωμά κόκκαλα με κρέας, έτσι έλαβα κάποια μέτρα ώστε να διασφαλίσω πως οι σκύλοι μου κατανάλωναν με ασφάλεια τα κόκκαλα που τους έδινα.  

Οφέλη στους σκύλους από τη διατροφή με ωμά κόκκαλα

Δίνω ωμά κόκκαλα στους σκύλους μου για να διατηρούνται καθαρά τα δόντια τους καθώς βοηθούν στην αφαίρεση της πλάκας ενώ καθαρίζουν και τα μεσοδόντια διαστήματα λειτουργώντας σαν οδοντικό νήμα (στην προσπάθεια του σκύλου να αφαιρέσει τα τελευταία κομμάτια κρέατος από το κόκκαλο). Ωστόσο υπάρχουν και πρόσθετα οφέλη. Η διατροφή με ωμά κόκκαλα…

  • Δίνει στους σκύλους μια διέξοδο για να μασήσουν, μια διαδικασία που είναι εντελώς φυσική για εκείνους.
  • Ηρεμεί τους σκύλους μας. Οι σκύλοι μου είναι πολύ πιο χαλαροί και συμπεριφέρονται πολύ καλύτερα αφού έχουν περάσει κάμποση ώρα μασώντας κόκκαλα.
  • Αποτελεί φυσική και φρέσκια πηγή ασβεστίου.

Να δίνονται τα κόκκαλα πάντα με επίβλεψη

Οι σκύλοι μου τρώνε τα κόκαλα τους έξω. Κάθε σκύλος έχει ένα χώρο που προτιμά την ώρα του φαγητού και εγώ κάθομαι στη βεράντα παρατηρώντας τους να απολαμβάνουν τα κόκκαλα τους. Στην αρχή το έκανα αυτό για να καταλάβω ποια κόκαλα ήταν κατάλληλα και ποια όχι. Επίσης επιβλέπω για να βεβαιωθώ πως ο Rodrigo δεν κλέβει τα κόκκαλα από τους νεαρότερους σκύλους (καμιά φορά η συμπεριφορά του είναι άσχημη). Σήμερα παρακολουθώ γιατί νομίζω ότι είναι σημαντικό για την ασφάλεια (ποτέ δεν ξέρεις) και επειδή είναι υπέροχο να βλέπεις πως συμπεριφέρονται. Λατρεύω τον ήχο που κάνουν τα κόκκαλα καθώς θρυμματίζονται, λατρεύω να τους βλέπω να χαζεύουν, λατρεύω που λατρεύουν να τρώνε τα κόκκαλα τους.

Ποτέ μη δίνετε κόκκαλα που στηρίζουν βάρος

Πρόσφατα, διάβασα μια συμβουλή στο Facebook για τη διατροφή σκύλων με ωμά κόκκαλα. Το κείμενο έλεγε: «Αν το οστό δεν λυγίσει στην πίεση που του ασκείτε με το γόνατό σας, τότε είναι υπερβολικά σκληρό για να το φάει ο σκύλος σας». Πολύ καλή συμβουλή, ωστόσο, βλέποντας τα κόκκαλα που δίνω στους σκύλους μου, διαπιστώνω πως πολλά από αυτά δεν υπακούν στον κανόνα αυτό. Έτσι εφαρμόζω έναν δικό μου κανόνα που λέει πως δεν δίνω στους σκύλους μου κόκκαλα τα οποία ο ρόλος τους ήταν να στηρίζουν όρθια ζώα βάρους ενός τόνου.

Να έχετε πάντα κάτι για να το ανταλλάξετε με ένα κόκκαλο

Αν παρατηρήσω πως ένας σκύλος μου δυσκολεύεται με ένα κόκκαλο, θα του προσφέρω κάτι άλλο ως αντάλλαγμα. Ένα ωμό κόκκαλο αποτελεί πραγματικό έδεσμα για ένα σκύλο και αν και τις περισσότερες φορές που λέω «άφησέ το» ο σκύλος μου θα το αφήσει, είναι πολύ πιο εύκολο για μένα και λιγότερο αγχωτικό για εκείνον αν πω «άφησέ το» και δώσω κάτι άλλο ως αντάλλαγμα.

Τι εννοώ με το «να δυσκολεύεται με ένα κόκκαλο»; Χαίρομαι που ρωτάτε! Δεν δίνω στα σκυλιά μου πλευρά επειδή μια φορά που ο Rodrigo έτρωγε ένα, έσπασε σε μικρά κομμάτια τα οποία προσπαθούσε να φάει χωρίς να τα θρυμματίσει παραπάνω. Παραήταν τρομακτικό, έτσι του έδωσα μοσχαρίσιες επιγονατίδες ως αντάλλαγμα.

Ένα άλλο κόκκαλο που δεν δίνω στους σκύλους μου είναι φτερούγες πάπιας. Γιατί; Τα κόκκαλα της πάπιας δείχνουν ακίνδυνα, έτσι δεν είναι; ΟΧΙ! Δεν είναι ακίνδυνα (και το λέω αυτό ως παρανοϊκή μαμά σκύλου). Όταν κάποτε ένας σκύλος μου είχε φάει ολόκληρες φτερούγες πάπιας, βρήκα μεγάλα κομμάτια οστού στα κόπρανά του. Κάποιοι θα πουν πως αυτό είναι φυσιολογικό, για εμένα όμως είναι τρομακτικό. Ο βραχίονας της φτερούγας δεν θρυμματίζεται όσο θα ήθελα, κι έτσι αλέθω τις φτερούγες πάπιας.

Κόκκαλα που δίνω στους σκύλους μου

Με τα χρόνια έχω καταλήξει πως τα παρακάτω κόκκαλα είναι τα πιο κατάλληλα για τους σκύλους μου:

  • Μοσχαρίσιες επιγονατίδες – Τις οποίες τις παίρνω από τα σκυλιά μου μόλις φτάσουν στο μέγεθος μεγάλου ζαχαρωτού
  • Μοσχαρίσιο κότσι
  • Κότσι βούβαλου
  • Αρνίσιος λαιμός
  • Λαιμός πάπιας – Ως συμπλήρωμα στο γεύμα τους
  • Σκελετικά οστά πάπιας
  • Πόδια κουνελιού

Δεν δίνω λαιμό γαλοπούλας ή κοτόπουλου γιατί ο Rodrigo έχει δυσανεξία στα πουλερικά (δεν έχει πρόβλημα με την πάπια) και εξαιτίας, όπως ήδη έχω αναφέρει, δυσάρεστων εμπειριών στο παρελθόν. Δεν δίνω πλευρά ή ολόκληρες φτερούγες πάπιας στους σκύλους μου.

Από πού μπορείτε να παραγγείλετε ωμά κόκκαλα για σκύλους

Φυσικά από εμάς πατώντας εδώ.

Εναλλακτικές τροφές αντί για κόκκαλα στους σκύλους

Παρά τη λίστα μου από «ασφαλή» κόκκαλα (φυσικά αυτό αφορά μόνο στους σκύλους μου) και τα οφέλη της διατροφής των σκύλων με κόκκαλα, υπάρχουν ακόμη πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος δεν θα επέλεγε να δώσει κόκκαλα στους σκύλους του. Ορισμένοι σκύλοι δεν κάνει να τα φάνε ή δεν τα τρώνε. Τι μπορούμε να τους δώσουμε ως εναλλακτική;

Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου για σκύλους

Υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόση ποσότητα ασβεστίου χρειάζεται ο σκύλος μας σε καθημερινή βάση και να κάνουμε τη σύγκριση με τις υπό εξέταση τροφές. Εάν τα γεύματα που δίνουμε αποτελούνται αποκλειστικά από κρέας και εσωτερικά όργανα, μπορούμε συχνά να προσθέσουμε αφυδατωμένο πατσά επειδή προσφέρει την τέλεια ισορροπία ασβεστίου και φωσφόρου.

Αν θα έπρεπε να βρω μια εναλλακτική πηγή ασβεστίου, θα διάλεγα:

  • Αφυδατωμένο πατσά
  • Βιολογικό οστεάλευρο ή σκόνη οστών
  • Αλεσμένα κελύφη αυγών από αυγά ελευθέρας βοσκής (αποκλειστικά από φάρμες)*
  • Βιολογικό τυρί cottage
  • Πλήρες συμπλήρωμα ασβεστίου

*Όταν δίνω κέλυφος αυγών στους σκύλους προτιμώ να τα αλέθω όταν μου τα δίνουν φίλοι ή τα αγοράζω από τππικά καταστήματα. Τα αυγά στα super market έχουν πλυθεί για να καθαριστούν και δεν γνωρίζω τι υλικά χρησιμοποιούν. Σε μια προσπάθεια να αφαιρέσω όσο το δυνατόν περισσότερες τοξίνες από τη ζωή των σκύλων μου, αποφεύγω να προσθέτω κέλυφος αυγών από super market στη διατροφή τους.

Posted in RNF
×
ΦΙΛΤΡΑ