Η αλήθεια για την σαλμονέλα και την ωμή διατροφή από έναν κτηνίατρο

Η πρώτη ερώτηση των καταναλωτών που σκέφτονται να κάνουν την μετάβαση στην ωμή τροφή και χρειάζονται διευκρινήσεις από εμάς σαν εταιρεία που παράγει ωμή τροφή βασισμένη στην B.A.R.F αφορά τις περισσότερες φορές το πόσο ασφαλής είναι για την υγεία του σκύλου τους ή την δική τους ειδικά στο θέμα της σαλμονέλας.

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη ολιστικοί κτηνίατροι οι οποίοι είναι και οι πιο θερμοί υποστηρικτές της ωμής διατροφής. Οι ολιστικοί κτηνίατροι προσπαθούν σε συνδυασμό με την συμβατική κτηνιατρική (όπου απαιτείται και είναι απαραίτητη) να ενδυναμώσουν το σύστημα του σκύλου έτσι ώστε να είναι σε θέση να καταπολεμά παθογόνους μικρό-οργανισμούς και να έχει ανοσολογική αντοχή με όσο γίνεται φυσική αντιμετώπιση και θεραπείες. Μια ολιστική προσέγγιση βλέπει τον οργανισμό ως σύνολο καθώς επηρεάζεται από την διατροφή, περιβάλλον, τοξίνες, στρες, επιβαρυντικούς παράγοντες.

Οι ολιστικοί κτηνίατροι υποστηρίζουν την ωμή διατροφή  ως ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για την ευζωία και την ευημερία των ζώων καθώς επί σειρά ετών παρατηρούν το πόσο λιγότερα προβλήματα υγείας παρουσιάζουν τα ζωάκια που τρέφονται με ωμή τροφή δηλαδή τροφή που δεν έχει υποστεί θερμική και χημική επεξεργασία.

Επίσης παρατηρούν το πόσο πιο γρήγορα βελτιώνεται η υγεία τους κάνοντας την μετάβαση, όπως ο Dr Marty Goldstein ο οποίος είναι ο νούμερο 1 κτηνίατρος στην Αμερική (κτηνίατρος της Oprah & της Martha Stewart) και συνδυάζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας στον οργανισμό των ζώων τόσο με εναλλακτικές θεραπείες όσο και με συμβατική ιατρική όπου είναι απαραίτητο. Στην λίστα που προτείνει για το θέμα διατροφή κατοικίδιων η ωμή τροφή είναι στην κορυφή των επιλογών ακριβώς γιατί μέσα από την πολυετή του κλινική εμπειρία έχει διαπιστώσει τα οφέλη.

Ας πάμε όμως στο θέμα της σαλμονέλας:

Ακολουθεί απόσπασμα από δημοσίευμα της διακεκριμένης στην Αμερική κτηνιάτρου Dr Becker σχετικά με το ερώτημα για την σαλμονέλα και την ωμή διατροφή.

«Η μόλυνση με σαλμονέλα αποτελεί μια συχνή ανησυχία μεταξύ όσων ταΐζουν με ωμή τροφή τα κατοικίδια τους και όσους σκέφτονται να κάνουν την μετάβαση στην ωμή τροφή. Η πιθανότητα μετάδοσης σαλμονέλας ή άλλων παθογόνων βακτηριδίων είναι ένα γεγονός της ζωής. Η λέξη σαλμονέλα ουσιαστικά περιγράφει περισσότερο από 1,800 είδη βακτηριδίων που ζουν σε αρκετά είδη και θηλαστικά. Ο πιο συχνός τύπος βακτηριδίου που βρίσκουμε στους σκύλους και τις γάτες είναι η Salmonella typhimurium. Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν από την φύση τους σαλμονέλα στο γαστρεντερολογικό του σύστημα τον περισσότερο καιρό. Το σώμα τους είναι εξοικειωμένο με αυτό.

Με βάση την νέα έρευνα AVMA, οι περισσότερες μελέτες βρίσκουν από 1 έως και 5% παρουσία σαλμονέλας στα κόπρανα υγειών σκύλων και από 1-18% σε υγιείς γάτες. Μια μεγάλη έρευνα στην Φλόριντα με δείγμα 1,600 υγιών σκύλων βρήκε επικράτηση 15%.

Η ερεύνα επίσης δείχνει πως οι σκύλοι δεν εμφανίζουν ποσοστά σαλμονέλας στο σάλιο ή το δέρμα τους ακόμη και αν καταναλώσουν ωμή τροφή 100% μολυσμένη με σαλμονέλα. Μπορεί λοιπόν να εμφανιστεί στα κόπρανα χωρίς να νοσήσει ο σκύλος όμως δεν εμφανίζεται ούτε στο σάλιο ή το δέρμα συνεπώς και ο φόβος μετάδοσης της αν μας γλύψει ο σκύλος να μην είναι βάσιμος.

Το αν ένα κατοικίδιο νοσήσει από την σαλμονέλα που βρίσκεται ήδη στο γαστρεντερολογικό του σύστημα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Σύμφωνα με τον Rhea V Morgan, DVM:

Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα κλινικής ασθένειας από την σαλμονέλα περιλαμβάνουν την ηλικία του ζώου, την κακή (φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή) την παρουσία καρκίνου ή νεοπλασίας, και άλλων ταυτόχρονων ασθενειών και στρές όπως επίσης η χορήγηση αντιβιοτικών, χημειοθεραπείας ή γλυκο-κορτικοειδών. Συνεπώς πρόκειται για ένα σκυλί ή γάτα με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να νοσήσει πολύ εύκολα από οτιδήποτε.

Η αλήθεια είναι πως τα υγιή ζώα συντροφιάς μπορούν να διαχειριστούν σημαντικό φορτίο από βακτηρίδια που μπορεί να υπάρχει στην τροφή τους. Το σώμα του σκύλου ή της γάτας σας έχει σχεδιαστεί από την φύση να αντιμετωπίζει σημαντικές ποσότητες από οικεία και ξένα προς τον οργανισμό βακτηρίδια-το είδος του βακτηριδίου που θα αντιμετώπιζε και όταν θα έτρωγε ένα άγριο θήραμα.

Υπάρχουν 2 λόγοι για τους οποίους ο σκύλος ή η γάτα σας μπορεί να αντιμετωπίσει ένα βαρύ φορτίο από βακτηρίδια:

Τα οξέα του στομάχου
και
η χολή

Τα στομάχι του ζώου σας είναι τόσο όξινο από την φύση του που δεν υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που να μπορούν να επιβιώσουν εκεί. Επίσης οι σκύλοι και οι γάτες παράγουν μια τρομερά μεγάλη ποσότητα χολής η οποία είναι αντιπαρασιτική και καταπολεμά την παθογένεια. Αν τα οξέα του στομάχου δεν σκοτώσουν ένα παθογόνο οργανισμό οι πιθανότητες είναι ότι θα τα σκοτώσει η χολή.

Πώς μπορείτε να κρατήσετε τα ζωάκια σας ασφαλή από μόλυνση σαλμονέλας

Το ενδιαφέρον είναι πώς δεν έχουν σημειωθεί/καταγγελθεί ποτέ μέχρι σήμερα περιστατικά σαλμονέλας που να αφορούν σκύλο/γάτα ή άνθρωπο από την κατανάλωση ή την επαφή με ωμή τροφή για κατοικίδια.  Και εδώ μπορούμε να πούμε ότι σπάμε τον μύθο της σαλμονέλας και την φοβία που έχει δημιουργηθεί και υποκινείται από διάφορα συμφέροντα γιατί στην πραγματικότητα όταν λες ένα ψέμα πολύ συχνά τότε οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πιστεύουν ότι είναι αλήθεια. Έτσι λοιπόν τόσο κτηνίατροι που στηρίζονται από εταιρείες που παρασκευάζουν τροφή όσο και εμπορικές εταιρείες διατηρούν αυτό τον μύθο και φόβο για να επηρεάσουν την προτίμηση των καταναλωτών προς την ωμή διατροφή για ευνόητους λόγους.

Αντιθέτως υπάρχουν πολλές ανακλήσεις τροφών και περιστατικά με ασθένειες ζώων ή ακόμη και θανάτων που έχουν προσβληθεί με μολυσμένες από αφλατοξίνες ξηρές τροφές. Οι αφλατοξίνες είναι μια μορφή μυκοτοξίνης ή μυκητησιακής τοξίνης που συναντάμε στα σιτηρά. Συνεπώς ένα επιπλέον όφελος με την ωμή τροφή που δεν περιέχει σιτηρά είναι ότι περιορίζετε το ρίσκο της δηλητηριάσεως με μυκοτοξίνη.

Η πρώτη ύλη των ωμών τροφών είναι σημαντικό να προέρχεται από κρέατα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και αυτό γιατί έχουν όλες τις πιστοποιήσεις και ελέγχους και έτσι πρόκειται για το ίδιο κρέας που θα αγοράζατε για να φτιάξετε ένα burger ή ένα κοτόπουλο στο φούρνο.  Είναι βασικό λοιπόν η πρώτη ύλη να μην έχει εξαρχής σαλμονέλα κάτι που πιστοποιείται με ελέγχους που πραγματοποιούνται κατά την παραλαβή του κρέατος στην παραγωγή.

Προτείνεται να καταψύχεται το κρέας ή το μείγμα κρέατος σε μεριδο-ποιημένα ξεχωριστά πακέτα για τουλάχιστον 3 ημέρες πριν από το σερβίρισμα. Το αποψύχετε από το βράδυ στο ψυγείο σας.

Πλένετε καλά όλα τα σκεύη, μπολ, επιφάνειες και κουζινικά εργαλεία μετά από κάθε χρήση όπως θα κάνατε έτσι και αλλιώς για το κρέας που θα ξεπαγώνατε για τον εαυτό σας.

Πετάξτε ότι ωμό φαγητό δεν έχει φαγωθεί μετά από 30 λεπτά (αν και πολύ δύσκολο με την ωμή τροφή να έχει μείνει τροφή για τόσο χρονικό διάστημα χωρίς να την έχουν φάει, συνήθως καταναλώνεται πολύ γρήγορα και με μεγάλη ευκολία)

Ένα δυνατό πεπτικό σύστημα είναι σημαντικό τόσο για να διαχειριστεί ένα βακτηριδιακό φορτίο όσο και για να στηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου/γάτας σας. Τρία βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρείτε το γαστρεντερολογικό σύστημα του σκύλου/γάτας σας σε καλή κατάσταση:

  • Περιορίστε το στρες με το να ταΐζετε ένα βιολογικά κατάλληλο γεύμα το είδος γεύματος που ο σκύλος ή η γάτα σας προορίζεται να τρώει
  • Περιορίστε τα φάρμακα που λαμβάνει το ζωάκι σας συμπεριλαμβανομένου των εμβολίων. Αν λάβει αντιβίωση τότε ενισχύστε το στομάχι του με προβιοτικά. Είναι καλή ιδέα να δίνετε στον σκύλο ή την γάτα σας ένα ημερίσιο προβιοτικό έτσι ώστε να ισορροπείται η αναλογία καλών/κακών βακτηριδίων (χλωρίδα του εντέρου)
  • Ένα καλής ποιότητας πεπτικό ένζυμο θα βοηθήσει το σώμα του σκύλου/γάτας σας να λάβει το  μέγιστο των θρεπτικών στοιχείων από τις τροφές. Προτιμήστε ένα με βοδινή χολή το οποίο βοηθάει να διατηρηθούν δυνατές οι άμυνες του πεπτικού.

Πώς να κρατήσετε την ανθρώπινη οικογένεια σας ασφαλή από την σαλμονέλα

Όπως αναφέραμε το ωμό κρέας που χρησιμοποιείται στις εμπορικές ωμές τροφές για σκύλους θα πρέπει να είναι για ανθρώπινη κατανάλωση με τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και έλεγχο έτσι λοιπόν δεν διαφέρει από το κοτόπουλο ή την μπριζόλα που αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ για ανθρώπινη κατανάλωση.

Συνεπώς η προετοιμασία του γίνεται λαμβάνοντας τα μέτρα υγιεινής που θα ακολουθούσατε έτσι και αλλιώς για οποιοδήποτε κρέας αγοράζατε για το σπίτι σας καθαρίζοντας τα σκεύη και ότι κουζινικό εργαλείο έχετε χρησιμοποιήσει είτε πρόκειται για την τροφή του σκύλου σας είτε για το κοτόπουλο που θα φτιάξετε στον φούρνο.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα άρθρα που αφορούν την υγεία και ευημερία των κατοικίδιων. Και θυμηθείτε πως ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα με σωστή διατροφή την οποία μπορεί να μεταβολίσει σωστά γιατί έχει προβλέψει η φύση για αυτό και λιγότερες τοξίνες και επιβαρυντικούς παράγοντες θα κρατήσει τον σκύλο/γάτα σας υγιή και χαρούμενο!

Πηγές:

http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2011/07/28/how-to-avoid-salmonella-the-avma-position-refuted.aspx

http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2013/04/08/raw-food-diet-part-2.aspx

http://k9joy.com/dogarticles/salmonella.php

Posted in RNF
×
ΦΙΛΤΡΑ