Πρόβειο γιαούρτι για σκύλους

Όταν σκεφτόμαστε γάλα και γιαούρτι, σκεφτόμαστε συνήθως αγελάδες.

Αλλά στη διάρκεια της ιστορίας, ανά τον κόσμο οι άνθρωποι απολαμβάνουν φρέσκο, νωπό και ζυμωμένο γάλα από διάφορα είδη ζώων, ακόμα και γιάκ, καμήλες, γαϊδούρια, νεροβούβαλους και πρόβατα. Το κατσικίσιο γάλα, όχι το αγελαδινό, είναι βασικά το γάλα που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο. Συχνά αναφέρεται ως το παγκόσμιο γάλα των θηλαστικών, το κατσικίσιο γάλα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στις Η.Π.Α., και για τους ανθρώπους και για τα ζώα μας.

Τον περασμένο αιώνα, το γάλα από αγελάδες και άλλα είδη μελετήθηκε επισταμένα και αναλύθηκε για τις θρεπτικές ουσίες του (πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες) καθώς και για συγκεκριμένα μικρό-θρεπτικά συστατικά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βασική σύνθεση ή τα μάκρο-θρεπτικά στο γάλα ποικίλουν από είδος σε είδος. Το γάλα από σκύλο ή γάτα, λόγου χάρη, έχει περισσότερα λιπαρά και πρωτεΐνες από το γάλα των μηρυκαστικών ειδών όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα. Αυτό δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει, γιατί οι σαρκοφάγοι σκύλοι και γάτες διαφέρουν απ’ τις αγελάδες στην φυσιολογία και τις διατροφικές τους ανάγκες. Υπάρχουν άλλες σημαντικές διαφορές στο γάλα τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζουμε.

Γιατί Το Πρόβειο Γιαούρτι Είναι Καλύτερη Επιλογή

Το πρόβειο γιαούρρτι έχει μοναδικές ιδιότητες που το κάνουν πιο εύπεπτο από άλλα γιαούρτια. Οι μελέτες δείχνουν ότι το αγελαδινό γάλα, το οποίο περιέχει κάτι που λέγεται πρωτεΐνη Άλφα s1 καζεΐνη, είναι πιο πιθανό να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις από ό,τι το κατσικίσιο γάλα που περιέχει εξαιρετικά χαμηλά ή και καθόλου απ’ αυτή την πρωτεΐνη. Το αγελαδινό γάλα επίσης περιέχει διάφορες μορφές των πρωτεϊνών β λακτοσφαιρίνη και α λακταλβουμίνη, οι οποίες επίσης συνδέονται με αλλεργικές αντιδράσεις.

Υπάρχουν άλλες μελέτες που δείχνουν ότι το κατσικίσιο γάλα είναι καλύτερα ανεκτό απ’ το αγελαδινό και για άλλους λόγους πέρα από το ότι είναι λιγότερο αλλεργιογόνο. Τα μικρότερα σφαιρίδια λίπους στο κατσικίσιο γάλα και η υψηλότερη συγκέντρωση μικρών και μεσαίων αλυσίδων λιποξέων, καθώς και ο πιο αραιός σχηματισμός στο τυρόπηγμα, του επιτρέπουν να είναι πιο εύπεπτο και με πολύ λιγότερη προσπάθεια.

Και Η Δυσανεξία Στην Λακτόζη;

Ενώ φαίνεται ότι οι ενήλικες μπορούν να αναπτύξουν δυσανεξία στο γάλα και το γιαούρτι, το πρόβλημα με την δυσανεξία στην λακτόζη μεγάλωσε όταν αυξήθηκε η παστερίωση του γάλακτος. Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο του γάλακτος που απαιτεί από το ένζυμο λακτάση να την διασπάσει σε απλά σάκχαρα για εύκολη πέψη. Το νωπό γάλα είναι πλούσιο στο ένζυμο λακτάση, αλλά η παστερίωση και η θερμότητα την καταστρέφουν. Πολλοί άνθρωποι και ζώα που δεν παράγουν το ένζυμο λακτάση, δεν μπορούν να χωνέψουν το παστεριωμένο γάλα αλλά μπορούν να χωνέψουν το νωπό γάλα χωρίς πρόβλημα.

Το Ζυμωμένο Κατσικίσιο Γάλα Προωθεί Την Καλή Υγεία

Σύμφωνα με την Εφημερίδα Αμερικανικής Ιατρικής «το κατσικίσιο γάλα είναι η πιο πλήρης γνωστή τροφή». Περιέχει βιταμίνες, άλατα, ηλεκτρολύτες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, πρωτεΐνες και λιποξέα. Μάλιστα, το σώμα μπορεί να χωνέψει το κατσικίσιο γάλα σε 20 λεπτά. Εφόσον τα μόρια λίπους είναι σε μέγεθος το ένα πέμπτο από εκείνα του αγελαδινού γάλακτος, είναι πιο εύπεπτο και πιο ανεκτό ακόμα και για σκύλους με θέματα χώνεψης. Το κατσικίσιο γάλα και το γιαούρτι είναι πηγή εύπεπτων προβιοτικών που μπορούν να βοηθήσουν σε πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων:

  • Ασθένειες του ήπατος
  • Δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα
  • Υποσιτισμός
  • Ασθένειες των νεφρών
  • Πέτρες στα νεφρά
  • Διαβήτης
  • Νόσος του Φάμπρι
  • Δυσπεψία
  • Διάρροια

Το ζυμωμένο κατσικίσιο γάλα προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο θρεπτικής αξίας. Η διαδικασία βρασμού προσθέτει περισσότερα προβιοτικά τα οποία μεταβολίζουν την λακτόζη στο γάλα και συνδυάζονται με τις άλλες θρεπτικές ουσίες του για να δημιουργήσουν τα παραπάνω συστατικά που στηρίζουν την υγεία. Παρότι το ζυμωμένο γάλα και οι γαλακτοκομικές τροφές καταναλώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια, μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να κατανοούμε τα οφέλη για την καταπολέμηση των σύγχρονων χρόνιων ασθενειών όπως αρθρίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γαστρεντερικό έλκος, κολίτιδα, εντερικές παθογένειες ή ακόμα και εγκεφαλικές διαταραχές. Οι ιθαγενείς σχεδόν σε κάθε χώρα καταναλώνουν κάποια μορφή ζυμωμένου γαλακτοκομικού προϊόντος, το καθένα με την μοναδική του ονομασία, ωστόσο πολύ παρόμοιο στην σύνθεση. Κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν το langemilk στην Σουηδία, το dahi ή chaas στην Ινδία και το skuta στην Χιλή.

Το κεφίρ, ένα ποτό από ζυμωμένο γάλα, έχει γίνει προσφάτως πολύ δημοφιλές στις Η.Π.Α. Οι παραδοσιακοί Σλάβοι χρησιμοποιούσαν μια πυτιά από πολλαπλά στελέχη μαγιάς και βακτήρια γαλακτικού οξέος που τα πρόσθεταν στο αγελαδινό, ή το κατσικίσιο ή το πρόβειο γάλα. Η πυτιά για το κεφίρ συχνά αναφέρεται ως κόκκοι κεφίρ λόγω της όψης της που θυμίζει κουνουπίδι. Οι κόκκοι κεφίρ περνούσαν από οικογένεια σε οικογένεια για να διατηρηθούν οι ενεργές καλλιέργειες. Μέχρι τα μέσα του 1800, το περισσότερο γάλα στην Αμερική καταναλωνόταν ζυμωμένο και αναφερόταν ως ξινόγαλα ή καλλιεργημένο βουτυρόγαλα.

Σκεφτείτε Την Πηγή

Η θρεπτική αξία του κατσικίσιου γάλακτος εξαρτάται από την διατροφή και την γενικότερη υγεία των ζώων που το παράγουν. Οι κατσίκες που τρέφονται με γρασίδι και ζουν σε περιβάλλον με χαμηλό άγχος, χωρίς αντιβιοτικά και μεταλλαγμένες τροφές θα δώσουν πολύ ποιοτικότερο γάλα. Διαδικασίες όπως η παστερίωση ή η ξήρανση δια ψεκασμού, επίσης θα μειώσουν την θρεπτική αξία του γάλακτος.

Αν χρησιμοποιείτε ζυμωμένο κατσικίσιο γάλα ή κεφίρ, φροντίστε να είναι από νωπό γάλα, τα βακτήρια γαλακτικού οξέος ευδοκιμούν καλύτερα στο αγνό γάλα που δεν έχει υποστεί βλάβη από την υπερβολική θερμότητα. Τα προβιοτικά στο νωπό κατσικίσιο γάλα είναι επίσης λιγότερο πιθανό να καταστραφούν από το υδροχλωρικό οξύ και τα άλατα της χολής στην πεπτική οδό. Τα προβιοτικά σε μορφή χαπιών και σκόνης δεν θα έχουν την ίδια αξία επειδή μπορεί να καταστραφούν.

Αν προσθέσετε ένα νωπό, ζυμωμένο γάλα στην διατροφή του σκύλου σας μπορεί να παρέχει ένζυμα, προβιοτικά, ισχυρά αντιοξειδοτικά, σημαντικά λιπαρά οξέα, συμπυκνωμένες βιταμίνες (όπως η σημαντική βιταμίνη Κ2) και ιχνοστοιχεία σε μία ζωντανή, πλήρη μορφή τροφής.

Θα μπορέσετε να βρείτε υψηλής ποιότητας ζυμωμένο γάλα ή κεφίρ στο τοπικό σας κατάστημα με υγιεινές τροφές ή στο διαδίκτυο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας κατσικίσιο γάλα κεφίρ στο σπίτι. Είναι εκπληκτικά εύκολο να φτιάξετε κεφίρ: η Cheeseslave έχει ένα φοβερά πληροφοριακό ποστ στο μπλογκ για το πώς να φτιάξετε κεφίρ στο σπίτι. Μπορείτε να αγοράσετε κόκκους κεφίρ απ’ το διαδίκτυο σε σάιτ όπως Culture for Health και αν προσέξετε την καλλιέργεια, μπορεί να κρατήσει για πάντα. Το ιδανικό είναι να φτιάξετε κεφίρ από νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά αν δεν έχετε πρόσβαση σε νωπά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οργανικά γαλακτοκομικά, πλήρη σε λιπαρά, κατά προτίμηση από ζώα που τρέφονται με γρασίδι.

×
ΦΙΛΤΡΑ