ΠΡΩΤΕΪΝΗ. ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Η ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΟΥ;

Στην Nature’s Food, ο στόχος μας είναι να βοηθάμε τους φίλους μας ώστε να καταλάβουν τα βασικά χαρακτηριστικά της σωστής τροφής, της τροφής που οι ίδιοι θα ήθελαν να δίνουν στα κατοικίδιά τους κάθε μέρα.

Τί είναι αυτό που κάνει μια τροφή «καλή» και τί είναι αυτό που την κάνει «όχι και τόσο καλή». Δεν είμαστε «Αστυνομία τροφής» για τους σκύλους, θέλουμε απλώς να μοιραστούμε μαζί σας κάποια από αυτά που μάθαμε όσο δημιουργούσαμε τη βάση δεδομένων για τις τροφές μας.

Την προηγούμενη εβδομάδα εξηγήσαμε το πώς και το γιατί οι σκύλοι έχουν ανάγκη μιας δίαιτας πλούσιας σε πρωτεΐνη που να προέρχεται από πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Οι πρωτεΐνες θα πρέπει να αποτελούν τη βάση μιας καλής διατροφής για τον σκύλο σας. Σήμερα θα εστιάσουμε στην πρωτεΐνη: γιατί είναι απαραίτητη, θα συγκρίνουμε διάφορες πρωτεΐνες μεταξύ τους και επίσης θα δείξουμε τρόπους να καταλάβουμε κατά πόσο η τροφή του σκύλου μας είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.

Οι Θεμέλιοι Λίθοι.

Κρέας και ψάρι… θεμελιώδη για την κάλυψη των πρωτεϊνικών αναγκών του σκύλου σας.

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την σωστή ανάπτυξη και ο ρόλος τους είναι κομβικός για τη δημιουργία και τη διατήρηση υγιών μυοσκελετικών δομών και ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Για να είμαστε ακριβείς, απαραίτητη δεν είναι η πρωτεΐνη αυτή καθαυτή αλλά τα αμινοξέα που περιέχονται σε αυτή. Οι πρωτεΐνες που λαμβάνονται από την τροφή διασπώνται μέσω της πέψης σε βασικά αμινοξέα τα οποία το σώμα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει, να αναζωογονήσει ή να αντικαταστήσει τα κύτταρά του.

Οι σκύλοι έχουν ανάγκη από 22 αμινοξέα, 10 εκ των οποίων αποκαλούνται «βασικά» και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της τροφής. Τα 10 βασικά αμινοξέα είναι: η αργινίνη, η ιστιδίνη, η ισολευκίνη, η λευκίνη, η λυσίνη, η μεθειονίνη, η φαινυλαλανίνη, η θρεονίνη, η τρυπτοφάνη και η βαλίνη.

Οι πρωτεΐνες μπορούν να αξιολογηθούν με διάφορους τρόπους όπως η βιολογική τους αξία και η πεπτικότητά τους.

Βιολογική αξία

Η Βιολογική Αξία συγκρίνει την θρεπτική αξία ή πληρότητά διάφορων πρωτεϊνούχων συστατικών. Μετράει κατά πόσο μιας πρωτεΐνη παρέχει αμινοξέα, και ιδιαίτερα τα 10 βασικά και κατά πόσο το επιτυγχάνει αυτό σε κατάλληλες ποσότητες. Παρακάτω βλέπουμε τη βιολογική αξία διάφορων πρωτεϊνών. Παρατηρούμε πως οι πρωτεΐνες από το κρέας και το ψάρι έχουν υψηλότερη βιολογική αξία από τις αντίστοιχες φυτικές ή των σιτηρών.

ΤρόφιμοΒιολογική Αξία
Αυγά (ολόκληρα)100
Κοτόπουλο/Γαλοπούλα79
Βοδινό78
Ψάρι70
Καστανό ρύζι57
Αρακάς55
Δημητριακά ολικής άλεσης49
Σόγια47
Καλαμπόκι36
Ξηρά φασόλια34

Πεπτικότητα

Υπολογίζεται η ικανότητα του σώματος να διασπά και να απορροφά την πρωτεΐνη ώστε να τη χρησιμοποιήσει για τις κυτταρικές του λειτουργίες. Οι σκύλοι έχουν μικρό πεπτικό σύστημα και συνεπώς οι φυτικές πρωτεΐνες είναι χαμηλότερης πεπτικότητας για εκείνους από τις αντίστοιχες του κρέατος. Παρακάτω παρατίθενται δημοσιευμένα στοιχεία από ειδικούς σχετικά με την πεπτικότητα των πιο κοινών πρωτεϊνών που περιέχονται στη διατροφή των σκύλων.

ΠρωτεΐνηΠεπτικότητα
Ασπράδι αυγού100
Σαρκώδες κρέας (κοτόπουλο, βοδινό, αρνί)92
Κρέας από όργανα (νεφροί, συκώτι, καρδιά)90
Γάλα, τυρί89
Ψάρι75
Σόγια75
Ρύζι72
Βρώμη66
Μαγιά63
Σιτάρι60
Καλαμπόκι54

Εν ολίγοις, εκτός και αν επιβάλλεται διαφορετικά για ιατρικούς λόγους, η διατροφή των σκύλων θα πρέπει να έχει ως βασική πηγή πρωτεϊνών το κρέας ή το ψάρι.

Πόση πρωτεΐνη περιέχεται στην τροφή του σκύλου μου; 

Η Ένωση Αμερικανών Υπεύθυνων για τους Ελέγχους στις Ζωοτροφές (AAFCO) έχει εκδώσει κατάλογο  με τα ελάχιστα θρεπτικά επίπεδα και τα βασικά πρότυπα διατροφής για σκύλους βάσει της ηλικίας τους. Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει τα αντίστοιχα ελάχιστα επίπεδα πρωτεΐνης και λίπους.

Θρεπτικά προφίλ τροφής σκύλων (AAFCO)
Μακροθρεπτικά συστατικάΑνάπτυξη (κουτάβι) και ΑναπαραγωγήΔιατήρηση υγείας ενήλικου σκύλου
Πρωτεΐνη22%18%
Λίπη8%5%

Για να δείτε τα χαρακτηριστικά της τροφής του σκύλου σας σε σχέση με τις προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η AAFCO, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να ερμηνεύσετε το τμήμα «Εγγυημένη Ανάλυση» της ετικέτας του τροφίμου. Κλειδί για την κατανόηση της Εγγυημένης Ανάλυσης είναι η μετατροπή των ποσοστών σε αντίστοιχα ποσοστά «Ξηράς Ουσίας». Η ανάλυση επί Ξηράς Ουσίας ουσιαστικά συνδυάζεται με το ποσοστό υγρασίας μιας τροφής και είναι ιδιαιτέρως σημαντική όταν έχουμε να κάνουμε με κονσερβοποιημένα (υγρά) τρόφιμα. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Μια κλασική ετικέτα περιέχει τις πρώτες δύο στήλες όπου περιλαμβάνονται το είδος θρεπτικού συστατικού και τα σχετικά ποσοστά βάσει της μεθόδου υπολογισμού “as fed” (δηλαδή συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου σε υγρασία).

Παράδειγμα Εγγυημένης Ανάλυσης
Θρεπτικό συστατικό“As fed”Ποσοστό Επί Ξηράς Ουσίας
Ακατέργαστη Πρωτεΐνη8%36%
Ακατέργαστες λιπαρές ουσίες5%23%
Κυτταρίνη1%5%
Υγρασία78% 

Προσθέσαμε άλλη μια στήλη στον πίνακα που περιλαμβάνει τις τιμές επί Ξηράς Ουσίας. Για να γίνει ο υπολογισμός της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (και άλλα μακροθρεπτικά συστατικά), πρέπει πρώτα να υπολογιστεί το ποσοστό του τροφίμου που δεν είναι υγρασία για να το χρησιμοποιήσουμε ώστε να αναπροσαρμόσουμε στην κλίμακα τα ποσοστά των θρεπτικών συστατικών. Στο παραπάνω παράδειγμα, 78% του τροφίμου είναι υγρασία συνεπώς 22% είναι Ξηρά Ουσία. Παίρνουμε το ποσοστό πρωτεΐνης βάσει της μεθόδου υπολογισμού “as fed” και το διαιρούμε με το αντίστοιχο Ξηράς Ουσίας για να βρούμε το πραγματικό περιεχόμενο σε πρωτεΐνη. Στο παράδειγμα αυτό οι πράξεις είναι 8% / 22% = 36%. Συνεπώς, το τρόφιμο αυτό έχει 36% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ποσοστό το οποίο υπερβαίνει προφανώς τα ελάχιστα επίπεδα που έχει θεσπίσει η AAFCO.

Περιορισμοί της ανάλυσης επί Ξηράς Ουσίας 

Η χρήση της ανάλυσης επί Ξηράς Ουσίας είναι ένας γρήγορος τρόπος να προσδιορίσουμε τη σχετική ποσότητα πρωτεΐνης στην τροφή του σκύλου μας. Δυστυχώς όμως δεν δίνει πλήρη εικόνα καθώς δεν μας δίνει πληροφορίες για τη βιολογική αξία της εκάστοτε πρωτεΐνης ούτε και για την πεπτικότητά της. Δεν είστε και τόσο σίγουροι τι να κάνετε; Μείνετε πιστοί σε πρωτεΐνες κρέατος και ψαριού και διασφαλίστε έτσι πως ο σκύλος σας λαμβάνει και ωφελείται από την κατάλληλη μορφή πρωτεΐνης και αμινοξέων.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας για τις πρωτεΐνες και θα ασχοληθούμε με τη διαφορά μεταξύ των κοινών πηγών πρωτεΐνης κρέατος και ψαριού.

ΠΗΓΗ: How Much Protein Do Dogs Need in Their Food?

Posted in RNF
×
ΦΙΛΤΡΑ