Πόσες φορές χρειάζεται τα συστατικά να μαγειρευτούν και να επεξεργαστούν μέχρι να γίνουν κροκέτα;

Γνωρίζετε πόσες φορές επεξεργάζεται και μαγειρεύεται η τροφή μέχρι να γίνει κροκέτα; Η απάντηση μπορεί να σας ξαφνιάσει.

Στην διατροφή τόσο των ανθρώπων αλλά όσο και των ζώων παρατηρούμε ότι όσο λιγότερο επεξεργασμένη είναι η τροφή δηλαδή όσο πιο κοντά είναι στην αρχική κατάσταση των υλικών τόσο πιο υγιεινή είναι για τον οργανισμό. Βάλτε μια πράσινη σαλάτα λαχανικών δίπλα σε ένα επεξεργασμένο δημητριακό που τρώμε για πρωϊνό. Το ένα προσφέρει στο κύτταρο την ενέργεια που χρειάζεται χωρίς να έχει παρέμβει κάποιος ενώ το δεύτερο είναι αυτό που λέμε τεχνητά δημιουργημένο όπου ότι έχει να προσφέρει στον οργανισμό έχει προστεθεί ως τεχνητό συμπλήρωμα και δεν προκύπτει από το ίδιο το αρχικό συστατικό αφού πλέον μετά από τόση επεξεργασία έχει χάσει την ουσία του.

Η κροκέτα λόγω της πρακτικότητας της κέρδισε γρήγορα την προτίμηση των ιδιοκτητών κατοικιδίων μιας και έλυσε το πρόβλημα της παρασκευής και αποθήκευσης της τροφής. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου και σταδιακά και στην χώρα μας οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατιών αναζητούν εναλλακτικές λύσεις διατροφής για το κατοικίδιο τους καθώς υπάρχει μια συλλογική αφύπνιση όσον αφορά την υγεία των ζώων και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τόσο επεξεργασμένη τροφή στην ευημερία και ευζωία τους. Κτηνίατροι ανά τον κόσμο άρχισαν να διαπιστώνουν ότι σκύλοι και γάτες που άρχισαν να τρέφονται με λιγότερο επεξεργασμένη τροφή (τροφή που δεν έχει υποστεί θερμική και χημική επεξεργασία) άρχισαν να έχουν καλύτερο προσδόκιμο ζωής με λιγότερα προβλήματα υγείας και να αντιμετωπίζουν καλύτερα ασθένειες και μικρόβια. Σε αυτή την παρατήρηση ήρθε να προστεθεί και ο ολοένα μεγαλύτερος αριθμός ανακλήσεων τροφών ή καταγγελιών από ιδιοκτήτες που ο σκύλος ή γάτας τους αρρώστησαν βαριά εξαιτίας της κατανάλωσης επεξεργασμένης τροφής λόγω ακατάλληλων συστατικών. Ενώ λοιπόν η κροκέτα έγινε ο πιο δημοφιλής τρόπος σίτισης των κατοικίδιων έχει αρχίσει να χάνει έδαφος όσον αφορά το πόσο υγιεινή είναι ως τροφή. Διαβάσαμε ένα σχετικό άρθρο που εξηγεί το πώς φτιάχνεται συνήθως η κροκέτα. Εντυπωσιαστήκαμε από το πόσες φορές επεξεργάζεται και μαγειρεύεται μέχρι να πάρει το σχήμα και να γίνει συμπαγής και ξηρή ώστε να μπορεί να διατηρηθεί στο ράφι ενός καταστήματος πώλησης:

1. Το πρώτο στάδιο αφορά την μετατροπή της πρώτης ύλης σε τριμμένα συστατικά-σκόνη. Σκεφτείτε λοιπόν το κρέας, καλαμπόκι, αρακά, ότι για να μπορέσουν να γίνουν ζύμη και να αναμειχθούν σωστά περνάνε μια πρώτη επεξεργασία που ουσιαστικά τα μετατρέπει σε σκόνη.

2. Αυτή η σκόνη από το κάθε συστατικό στη συνέχεια μπαίνει σε ένα μεγάλο mixer έτσι ώστε όλα μαζί τα συστατικά να αναμειχθούν μαζί με ότι πρόσθετα συμπληρώματα πρόκειται να προστεθούν στην τροφή. Το μείγμα που δημιουργείται μαγειρεύεται με θερμότητα ώστε να γίνει ζύμη πριν περάσει στην μηχανή της εξώθησης.

3. Η μηχανή της εξώθησης είναι ουσιαστικά ένας τεράστιος μύλος που αλέθει τη ζύμη, την μαγειρεύει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και με μεγάλη πίεση και στη συνέχεια την μετακινεί στο εσωτερικό του και την εξωθεί για να της δώσει το τελικό σχήμα που βγαίνει από το άνοιγμα του. Έτσι δημιουργείται το σχήμα της κροκέτας.

4. Στη συνέχεια η κροκέτα στεγνώνει σε ένα θερμαινόμενο φούρνο έτσι ώστε ότι υγρασία έχει απομείνει να εξατμιστεί προκειμένου να μπορεί να διατηρηθεί στο ράφι.

Μέχρι στιγμής η κροκέτα έχει μαγειρευτεί 4 φορές. Όμως δεν τελειώνει εδώ η επεξεργασία!

Η κροκέτα ψεκάζεται με ενισχυτή γεύσης. Πρόκειται για γευστική επικάλυψη που προστίθεται για να δώσει γεύση στο μείγμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζύμη που έχει δημιουργηθεί έχει χάσει την γευστικότητα της και για την ακρίβεια λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της μίξης των συστατικών αλλά και συμπληρωμάτων το προϊόν που δημιουργείται δεν είναι γευστικά ελκυστικό ώστε να καταναλωθεί από τους σκύλους και τις γάτες. Αν δεν έμπαινε η γευστική επικάλυψη κανένας σκύλος ή γάτα δεν θα πήγαιναν να φάνε αυτή την τροφή.

Για όλα τα παραπάνω η κροκέτα έχει χάσει την ιδιότητα της αληθινής τροφής. Στο εξωτερικό κάποιοι κτηνίατροι που ασχολούνται με την διατροφή και έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις στην υγεία παροτρύνουν τους ιδιοκτήτες σκύλων και γατιών να αρχίσουν να αντικαθιστούν την επεξεργασμένη τροφή με αληθινή τροφή. Τροφή που μπορεί κάποιος να διακρίνει τα συστατικά στην αρχική τους μορφή και τροφή που έχει υποστεί την λιγότερο δυνατή επεξεργασία.

Posted in RNF
×
ΦΙΛΤΡΑ