Πώς θα κάνει ο σκύλος/γάτας σας την μετάβαση από επεξεργασμένη σε ωμή τροφή

Η φύση του γαστρικού περιβάλλοντος συνδέεται άμεσα με την τροφή την οποία λαμβάνει ο οργανισμός του ζώου και αντίστοιχα η τροφή που λαμβάνει ένας οργανισμός είναι η τροφή για την οποία έχει σχεδιαστεί το σώμα του έτσι ώστε να μπορεί να την διασπά και να απορροφά σωστά ώστε να είναι σε θέση να θρέψει σωστά τα κύτταρα του.

Με λίγα λόγια ένας σκύλος ή γάτα τρώγοντας ωμή τροφή διασπά και απορροφά σωστά τα συστατικά της τροφής. Σκεφτείτε να δίνατε σε ένα καναρίνι να φάει κοντοσούβλι, ναι μπορεί και να το φάει όμως το σώμα του δεν είναι σχεδιασμένο για αυτή την τροφή. Για να γίνει όμως η μετάβαση από επεξεργασμένη σε ωμή τροφή θα χρειαστεί κάποιος χρόνος έτσι ώστε να δημιουργηθεί ξανά το κατάλληλο γαστρικό περιβάλλον που θα διασπάσει σωστά την τροφή.

Ας δούμε κάποια σημαντικά στοιχεία για το γαστρικό περιβάλλον:

Η γαστρική οξύτητα (γαστρικό PH) του στομάχου ενός σκύλου ή γάτας όταν τρώει δίαιτα που βασίζεται κυρίως στο ωμό κρέας είναι πολύ χαμηλή (πολύ μεγάλη οξύτητα) με ένα PH 2 ή και μικρότερο (συγκριτικά με το επίπεδο της πρωτεΐνης του κρέατος). Αυτό το αρκετά όξινο περιβάλλον ευνοεί την διάσπαση των ωμών κρεάτων και των ωμών κόκκαλων και τα μετατρέπει σε μαλακό εύπεπτο υλικό. Αυτό το χαμηλό PH είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στο να σκοτώνει τα βακτήρια ιδίως τα παθογόνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα spp, κλωστρίδια, καμπυλοβακτηρίδια και E. Coli.

Έτσι η φυσική ‘’άγρια’ δίαιτα των σκύλων και γατιών έχει δημιουργήσει ένα γαστρικό περιβάλλον που ευνοεί την διάσπαση των ωμών κρεάτων, ωμών κόκκαλων και ένα PH που σκοτώνει τα πιθανά επιβλαβή βακτήρια κάτι που είναι σε συνέπεια με τις ανάγκες των σαρκοφάγων.

Ο πεπτικός σωλήνας δηλώνει την καταλληλότητα της τροφής

Κάτι που είναι επίσης συμβατό με την ωμή δίαιτα είναι η πεπτική διαδικασία η οποία πραγματοποιείται σε ένα σχετικά μικρό πεπτικό σωλήνα. Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν ένα σημαντικά μικρότερο πεπτικό σωλήνα συγκριτικά με άλλα ζώα που δεν καταναλώνουν κρέας δηλαδή τα φυτοφάγα, ενώ ο άνθρωπος έχει ένα ενδιάμεσο μέγεθος. Το μέγεθος του πεπτικού σωλήνα φανερώνει την φύση της δίαιτας που είναι κατάλληλη για τον οργανισμό του ζώου καθώς δηλώνει το πόσο αποτελεσματικά ή αργά απορροφάται και διασπάται η τροφή.

Με λίγα λόγια: Το φρέσκο ωμό κρέας χωνεύεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα συγκριτικά με τα φυτικά συστατικά και για τον λόγο αυτό τα σαρκοφάγα ζώα δεν χρειάζονται μεγάλο πεπτικό σωλήνα αλλά έχουν ένα κοντό πεπτικό σωλήνα. Το ωμό κρέας μπορεί να χωνευτεί και να απορροφηθεί στο στομάχι του σαρκοφάγου σε λιγότερο από 8-12 ώρες ενώ τα φυτά και τα λαχανικά στο στομάχι ενός φυτοφάγου μπορεί να κάνουν 3-5 ημέρες μέχρι να χωνευτούν.

Μεγαλύτερος χρόνος χώνεψης των επεξεργασμένων τροφών:

Αυτό που συμβαίνει με την έλευση των επεξεργασμένων τροφών είναι μια σημαντική αλλαγή στην φύση των συστατικών που μπαίνουν στις επεξεργασμένες τροφές. Είναι εμπορικό γεγονός ότι η πρωτεΐνη κρέατος είναι το πιο ακριβό συστατικό σε κάθε τροφή για ζώα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση να κρατηθούν τα κόστη της πρωτεΐνης κρέατος όσο πιο χαμηλά γίνεται μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος του τελικού προϊόντος. Οι μοντέρνες εταιρίες επεξεργασμένης τροφής έχουν υιοθετήσει αυτούς τους οικονομικούς περιορισμούς πρώτον με το να αυξάνουν σημαντικά τους υδατάνθρακες στις τροφές του σκύλου ή της γάτας (καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι, πατάτα) και βλέπουμε & άλλες μορφές υδατάνθρακα να αποτελούν συχνά το πρώτο και κυριότερο συστατικό σε αρκετές τροφές για σκύλο/γάτα. Δεύτερον οι επεξεργασμένες τροφές έχουν ξεκινήσει να αντικαθιστούν την ζωική πρωτεΐνη με φυτικές πρωτεΐνες οι οποίες είναι πολύ πιο οικονομικές. Συστατικά όπως το φασόλι σόγιας είναι οικονομικές πηγές πρωτεΐνης που αυξάνουν το συνολικό ποσοστό πρωτεΐνης στην ετικέτα χωρίς την σχετική αύξηση στο κόστος. Το πρόβλημα με αυτού του είδους την αντικατάσταση είναι ότι αυτό έχει αντίκτυπο στο πεπτικό περιβάλλον του σκύλου ή της γάτας.

Στους σκύλους και τις γάτες που τρώνε αυτές τις δίαιτες υψηλές σε υδατάνθρακες & φυτικές πρωτεΐνες και χαμηλές σε ζωική πρωτεΐνη, βρίσκουμε ότι τα επίπεδα οξύτητας του στομάχου αρχίζουν να μειώνονται ( η γαστρική οξύτητα σχετίζεται με την πρωτεΐνη κρέατος) και το στομάχι τους γίνεται σταδιακά περισσότερο αλκαλικό (PH 4 & πάνω).

Σε αυτό το λιγότερο όξινο περιβάλλον προκύπτουν διάφορα σοβαρά θέματα:

1. Με το τροποποιημένο PH η πέψη και το άδειασμα του στομάχου επιβραδύνονται (κάτι που δεν είναι συμβατό με την φύση του πεπτικού σωλήνα όπως αναφέραμε)
2. Με το τροποποιημένο PH, τα βακτήρια των τροφών και άλλα επιβλαβή στοιχεία δεν καταστρέφονται αποτελεσματικά
3. Με το τροποποιημένο PH, τα ωμά κόκκαλα δεν μαλακώνουν και δεν διασπώνται αποτελεσματικά μέσα στο στομάχι και αυτό μπορεί να εγκυμονεί κίνδυνο για φραγμό του εντέρου οπότε δεν προτείνεται να δίνετε ωμά κόκκαλα σε σκύλο που δεν έχει το κατάλληλο γαστρικό περιβάλλον, δηλαδή σε σκύλο που τρέφεται αποκλειστικά με επεξεργασμένες τροφές.

Αυτά τα προβλήματα εντοπίζονται κλινικά όταν δίνουμε σε ένα σκύλο που τρέφεται με πολύ επεξεργασμένη τροφή ένα ωμό κόκκαλο ή ένα γεύμα από ωμό κρέας. Αυτοί οι σκύλοι έχουν ήδη ένα πολύ λιγότερο όξινο στομάχι που δεν είναι σε θέση να μαλακώσει και να διασπάσει τα ωμά κόκκαλα ή να αντιμετωπίσει ένα φορτίο από βακτήρια. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια ξαφνική ‘’απόρριψη’’ του κόκκαλου ή του κρέατος με την μορφή εμετού ή ένα ξέσπασμα από ξαφνική γαστροεντερίτιδα ή φράξιμο στομάχου λόγω του κόκκαλου. Επιπλέον εφόσον καθυστερεί το άδειασμα του στομάχου μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα δυσκοιλιότητα ή διάρροιας στον σκύλο/γάτα μας.

Σταδιακή Μετάβαση:

Ο χρόνος που χρειάζεται το στομάχι για να φτάσει το επιθυμητό PH είναι 7-10 ημέρες συνεπώς για να γίνει η μετάβαση ομαλά από πολύ επεξεργασμένη τροφή σε ωμή τροφή προτείνεται σταδιακή μετάβαση και αυτό σημαίνει:

Σταματάμε εντελώς την επεξεργασμένη τροφή και ξεκινάμε την νέα τροφή αφού την έχουμε ελαφρώς ζεστάνει (όχι ψήσιμο) απλά ζέσταμα σε ένα κατσαρολάκι έτσι ώστε να γίνει η μετάβαση σταδιακά από την ξηρά σε ζεσταμένο που στο εσωτερικό θα είναι ωμό και σε ένα διάστημα 7-10 ημερών γίνεται η μετάβαση σταδιακά στο ωμό με όλο και λιγότερο ζέσταμα έτσι ώστε μετά από 10 ημέρες περίπου να μπορεί να τραφεί ο σκύλος μας με την ωμή τροφή. Αφού ξεκινήσει την ωμή τροφή και η μετάβαση γίνει ομαλά περιμένουμε κάποιο διάστημα πριν ξεκινήσουμε να δίνουμε τα ωμά κόκκαλα (που είναι πολύ σημαντικά για τα δόντια του και για την ψυχολογία του) έτσι ώστε να έχει δημιουργηθεί πρώτα το κατάλληλο γαστρικό περιβάλλον στο στομάχι του και να μπορέσει να χωνέψει και να διασπάσει την τροφή.

Εν ολίγοις ότι πεπτική διαταραχή εντοπίζεται σε σκύλο ή γάτα που ξεκινάνε την ωμή διατροφή συνήθως οφείλεται σε απότομη μετάβαση καθώς η επεξεργασμένη τροφή έχει κατά κάποιο τρόπο ατροφήσει την πεπτική διαδικασία του στομάχου και επίσης δεν έχει πλέον το κατάλληλο περιβάλλον και PH για να διασπάσει τις τροφές. Σκεφτείτε να τρέφεστε με έτοιμο επεξεργασμένο φαγητό και ξαφνικά να ξεκινήσετε να τρέφεστε με φρέσκες ωμές σαλάτες, καταλαβαίνετε ότι το στομάχι σας μέχρι να συνηθίσει αυτή την νέα πεπτική διαδικασία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο προσαρμογής. Τα αποτελέσματα όμως θα είναι εντυπωσιακά τόσο για τον δικό σας οργανισμό όσο και για τον οργανισμό του σκύλου/γάτα σας!

Posted in RNF
×
ΦΙΛΤΡΑ