Συνέντευξη με ένα κτηνίατρο που συστήνει την ωμή διατροφή

Όποιος έχει κάνει έστω και λίγη έρευνα πάνω στην ωμή διατροφή θα έχει συναντήσει τις ιστορίες τρόμου που λένε κάποιοι κτηνίατροι στους πελάτες τους όμως αυτό έχει κάποια βάση?

Δεν είναι μυστικό ότι η βιομηχανία τροφής για σκύλους στηρίζει σημαντικά τους κτηνίατρους αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η ωμή διατροφή θα πρέπει τόσο γρήγορα να απορριφθεί. Οι σκύλοι έχουν τραφεί με αυτή την τροφή για χιλιάδες χρόνια οπότε τι έχει αλλάξει ξαφνικά? Συνάντησα τον επαγγελματία κτηνίατρο David Hopper ο οποίος ακολουθεί την ωμή διατροφή και έχει το κτηνιατρείο Vet on the corner, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση στο Horncastle Lincolshire. Ο David έχει περισσότερο από 25 χρόνια κτηνιατρικής πείρας και ταΐζει τα δικά του σκυλιά με ωμή τροφή τα τελευταία 5 χρόνια. Η επιχείρηση του δεν εμπορεύεται φαρμακευτική τροφή ή κάποια άλλη τροφή του εμπορίου.

“Χωρίς να σας αποκαλύψω τα εμπορικά τους μυστικά μπορώ να σας πω ότι έμεινα έκπληκτος από την λίστα των συστατικών που πήγαιναν στην τροφή αλλά δεν εμφανίζονταν στην ετικέτα, κάποια από αυτά κατά την γνώμη μου ανήκαν περισσότερο σε εργαστήριο χημείας αλλά όχι μέσα στην τροφή για σκύλους” David Hopper.

Ο David είχε μείνει σε μια μεικτή πρακτική για 25 χρόνια όπου εργαζόταν με ζώα φάρμας όπως άλογα και άλλα ζώα πριν ειδικευτεί στα κατοικίδια. Έχει χρησιμοποιήσει βελονισμό στα άλογα και τους σκύλους για αρκετό διάστημα και πιο πρόσφατα εκπαιδεύτηκε στην κτηνιατρική ομοιοπαθητική. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία της εργασίας του έχει να κάνει με την συμβατική κτηνιατρική πρακτική. Ο David προσπαθεί να κρατήσει ένα ανοιχτό μυαλό και κάθε μέρα μαθαίνει και κάτι καινούργιο- καθόλου κακό για κάποιον που είναι 34 χρόνια στο παιχνίδι!

Την συνέντευξη έχει επιμεληθεί ο Nick Thomson του Holisticvet ο οποίος πρόσθεσε κάποια δικά του σχόλια. Ο Nick είναι πλήρως εκπαιδευμένος κτηνίατρος με περισσότερο από 20 χρόνια εμπειρίας και έχει εκπαιδευτεί στην ομοιοπαθητική, βελονισμό, φυσική διατροφή και κτηνιατρική βοτανολογική ιατρική.

Γειά σου David, σε ευχαριστώ που βρήκες τον χρόνο να συζητήσουμε αυτό το πολύ δημοφιλές θέμα. Βασικά ρώτησα κάποια group στο facebook που τα μέλη τους κάνουν ωμοφαγία αν είχαν κάποιες ερωτήσεις για αυτή την συνέντευξη και η ανταπόκριση τους ήταν πρωτοφανής. Αυτή θα είναι μια καλή συνέντευξη.

Έχω ακούσει αρκετά για τις εταιρίες ζωοτροφών που χρηματοδοτούν την κτηνιατρική εκπαίδευση, πόσο αληθινό είναι αυτό?

  • David: Μεγάλα χρηματικά ποσά έχουν δαπανηθεί από την βιομηχανία ζωοτροφών για την κτηνιατρική πρακτική όλα αυτά τα χρόνια σε εκπαίδευση και έρευνα σε σημείο που κανένας πλέον δεν μπορεί να θυμηθεί κάτι άλλο εναλλακτικό της εμπορικής ζωοτροφής που πωλείται.

Με βάση αυτό, υπάρχει καθόλου διατροφική εκπαίδευση διαθέσιμη για την ωμή διατροφή ίσως υπό την χορηγία μεγάλων προμηθευτών ωμής τροφής?

  • David: Δεν γνωρίζω για τυχόν συγκεκριμένα εκπαιδευτικά μαθήματα αλλά υποψιάζομαι ότι θα έρθουν με τον χρόνο καθώς οι μεγάλες εταιρείες ξηράς τροφής δεν γίνεται να αγνοήσουν για πολύ καιρό ακόμη την ωμή διατροφή. Έχοντας πει αυτό, έχω λάβει συμβουλές από παραγωγούς που φτιάχνουν ωμή τροφή όπως η εταιρεία Honeys. Επίσης υπάρχει πληθώρα υλικού ενημέρωσης στο διαδίκτυο.

Εφόσον ήσασταν κατά την ωμής τροφής για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας σας τι άλλαξε την γνώμη σας για την ωμή διατροφή και σας έπεισε να ξανασκεφτείτε την τροφή που δίνατε στα δικά σας σκυλιά?

  • David: Η μεταστροφή στην ωμή διατροφή έχει υπάρξει μια σταδιακή διαδικασία επί σειρά ετών για μένα. Αρκετά χρόνια πριν είχα μια πελάτισσα που είχε ένα κέντρο διάσωσης αγγλικών ποιμενικών. Σε συχνά διαστήματα είχαμε τηλεφωνήματα εκτάκτου κινδύνου για να δούμε σκυλιά με στρίψιμο του στομάχου. Αυτή είναι μια οξεία κατάσταση κινδύνου που μπορεί να σκοτώσει αμέσως τους σκύλους αν δεν διορθωθεί με επέμβαση και συχνά μπορεί να επαναληφθεί. Δυστυχώς χρειάστηκε να χειρουργήσουμε αρκετά από αυτά και χάσαμε αρκετά στην πορεία.

Μια μέρα συνειδητοποίησα ότι δεν είχα ακούσει νέα της για αρκετούς μήνες. Αποδείχτηκε ότι είχε ξεκινήσει την ωμή διατροφή αντί της ξηράς τροφής και το στρίψιμο στομάχου είχε σταματήσει. Είχα ακούσει ότι η ωμή διατροφή ήταν διαδεδομένη μεταξύ των κτηνιάτρων στην Αυστραλία όμως δεν ήξερα για κτηνίατρους στην Αγγλία που να την υποστηρίζουν. Αρκετά χρόνια αργότερα έκανα μια κτηνιατρική εργασία για μια νέα εταιρεία ξηράς τροφής η οποία προμήθευε τις μεγάλες αλυσίδες με προϊόντα own label. Είχα πρόσβαση στα μενού της τροφής. Χωρίς να σας αποκαλύψω τα εμπορικά τους μυστικά μπορώ να σας πω ότι έμεινα έκπληκτος από την λίστα των συστατικών που πήγαιναν στην τροφή αλλά δεν εμφανίζονταν στην ετικέτα, κάποια από αυτά κατά την γνώμη μου ανήκαν περισσότερο σε εργαστήριο χημείας αλλά όχι μέσα στην τροφή για σκύλους. Από ότι φαίνεται δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για τους παρασκευαστές της τροφής να δηλώσουν όλα τα συστατικά που περιλαμβάνει η τροφή για ζώα.

Υποθέτω πως το πρώτο βήμα προς την αναγνώριση της σημασίας της διατροφής ήταν όταν διάβασα ένα μικρό άρθρο σε μια κτηνιατρική δημοσίευση για ένα κτηνίατρο που τον έλεγαν John Burn ο οποίος είχε φτιάξει μια ολιστική ωμή τροφή για σκύλους. Του τηλεφώνησα και είχα μια μεγάλη συζήτηση με αυτόν τον Σκοτσέζο κτηνίατρο και ως αποτέλεσμα προσπαθήσαμε να φτιάξουμε αυτή τη νέα τροφή. Η ολιστική ωμή δίαιτα βελτίωσε αρκετά χρόνια δερματολογικά, στομαχικά και συμπεριφορικά προβλήματα που  δεν μπορούσαν να θεραπευτούν με τις συμβατικές θεραπείες. Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας να πείσεις τους πελάτες ότι αυτές οι παθήσεις μπορούσαν να βελτιωθούν ή και να θεραπευτούν μόνο με την διατροφή. Περίπου 7 χρόνια πριν, ήρθε ένας μου για χειρουργείο που τάιζε τον σκύλο του ωμή τροφή.

Η ωμή τροφή φαινόταν ότι είχε όλα τα θετικά στοιχεία για μένα όμως χρειάστηκε μια συζήτηση με την γυναίκα μου και ένα κτηνίατρο με περισσότερο από 30 χρόνια πείρα για να με πείσουν να την δοκιμάσω. Έτσι μίλησα με τον προμηθευτή της εταιρείας Honey’s Real dog food.

Ξεκινήσαμε με κάποιο τρόμο, πρέπει να ομολογήσω ότι όταν πρωτοταΐσαμε τους σκύλους μας με φτερούγες από κοτόπουλο ήμουν έτοιμος για την περίπτωση που χρειάζονταν στομαχικό χειρουργείο. Παρόλα αυτά και οι δύο σκύλοι μας, ένα γερμανικό ποιμενικό κουτάβι και ένα ηλικιωμένο Juck russel terriet, το έφαγαν αμέσως και τα οφέλη φάνηκαν σχεδόν άμεσα και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Γιατί οι κτηνίατροι αντιτίθενται στην ωμή τόσο πολύ? Είναι έλλειψη εκπαίδευσης, φόβος του αγνώστου?

  • David: Οι κτηνίατροι και οι κτηνιατρικοί νοσοκόμοι αντιτίθενται στις ωμές δίαιτες γιατί δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτές. Έχουν γαλουχηθεί από τότε που ήταν φοιτητές για τα χαρακτηριστικά των ζωοτροφών που έχουν παραχθεί με τεχνητό τρόπο μέσω της διαφήμισης και της εκπαίδευσης και έχουν ξεχάσει ότι για εκατομμύρια χρόνια τα ζώα τρεφόντουσαν με ωμή τροφή. Οι εμπορικές τροφές για σκύλους άρχισαν να γίνονται διαθέσιμες τον 20ο αιώνα. Επιπλέον τους έχουν παραμυθιάσει με ιστορίες ότι η ωμή τροφή έχει μικρόβια όπως η σαλμονέλα.

Έτσι οι κτηνίατροι είναι δικαιολογημένα επιφυλακτικοί με την διαδικασία και έτσι συχνά δεν είναι διατεθειμένοι βγάλουν το κεφάλι τους έξω από το φράγμα αυτό και  να συστήσουν την ωμή τροφή.  Χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση και πληροφόρηση προς το κτηνιατρικό επάγγελμα και το κοινό.

Έχετε ποτέ κουράρει σκυλιά για τυχόν τραυματισμούς/ασθένειες που να σχετίζονται άμεσα με την ωμή τροφή?

Δεν έχω κουράρει κανένα σκύλο με ασθένεια που να σχετίζεται  με την ωμή τροφή. Όμως έχω κουράρει αρκετές περιπτώσεις σκύλων με ασθένειες που σχετίζονται με ακατάλληλες εμπορικές ξηρές και σε κονσέρβα δίαιτες όπως δερματολογικά, στομαχικά, μεταβολικά, σκελετικά, νευρολογικά και κινησιολογικά προβλήματα.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την ωμή B.A.R.F τροφή και για την τροφή που στηρίζεται στο μοντέλο του θηράματος (raw prey model)? Ποια δίνετε εσείς?

  • David: Υπάρχει κάποια σύγχυση με τους ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι κάποιες φορές θεωρούν την ωμή διατροφή ως σκέτο κρέας. Δεν κατανοούν την ανάγκη για λαχανικά, συμπληρώματα διατροφής και κόκκαλα. Κατά διαστήματα οι ιδιοκτήτες σκύλων επίσης μπερδεύουν την ολιστική επεξεργασμένη τεχνητή τροφή με την ωμή διατροφή.

Nick Thompson: Υπάρχει αρκετή συζήτηση μεταξύ των κτηνιάτρων που προτείνουν την ωμή τροφή για το ποια είναι η πιο κατάλληλη τροφή.

Ποια είναι η άποψη σας για τα συμπληρώματα? Χρησιμοποιείτε, προτείνετε κάποια?

Nick Thompson: Χρησιμοποιώ συμπληρώματα και υπάρχει απόδειξη ότι οι μοντέρνες τροφές, τα κρέατα και τα λαχανικά έχουν χαμηλότερα επίπεδα μεταλλικών στοιχείων από ότι 80 χρόνια πριν. Επίσης μου αρέσει να χρησιμοποιώ βότανα, προϊόντα γλυκοζαμίνης, βιταμίνες σε επίπεδο φαρμακοτρόφιμου για να δώσω διατροφική ενίσχυση πέρα από την βέλτιστη θρέψη.

Μπορείτε να καταλάβετε όταν ένας σκύλος έρχεται σε εσάς εάν έχει τραφεί με ωμή τροφή? Αν ναι πώς?

  • David: Δεν είμαι σε θέση να πω αν ο σκύλος έχει τραφεί με ωμή τροφή όταν έρχεται στο χειρουργείο όμως υπάρχουν κάποια στοιχεία που προδίδουν για περεταίρω έρευνα: καθαρά δόντια, καθόλου άσχημη αναπνοή, φυσιολογικά κόπρανα χωρίς ενοχλητικές οσμές και καλή σωματική κατάσταση.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την εμπορική ξηρά τροφή για σκύλους τώρα που έχετε γίνει ένας ενθουσιώδης οπαδός της ωμής τροφής?

  • David: Το να αγοράζεις φρέσκα ωμά συστατικά και να τα αναμειγνύεις σε μια δίαιτα για τον σκύλο είναι ανάθεμα για τους περισσότερους ανθρώπους με πολυάσχολες ζωές οπότε μπορώ να καταλάβω γιατί οι ιδιοκτήτες σκύλων ταΐζουν τις εμπορικές ξηρές τροφές. Είναι εύκολο και βολικό κάτι σαν το φάστ φούντ που κάποιοι από εμάς τρώμε συχνά. Επίσης έχουν πειστεί από πολύ πειστική διαφήμιση ότι μια συγκεκριμένη δίαιτα είναι η καλύτερη για τον σκύλο τους. Παραδέχομαι πως αγοράζουμε την ωμή τροφή μας  από την καταπληκτική Honey’s Real food  η οποία την ετοιμάζει για εμάς και μας την παραδίδει στον καταψύκτη μας. Δεν θα ξαναδώσουμε εμπορική ξηρή δίαιτα ξανά στους σκύλους μας εάν έχουμε την επιλογή.

Έχετε κάποια συμβουλή για το πώς να προσεγγίσουμε έναν κτηνίατρο που δεν προτείνει την ωμή τροφή?

Δυστυχώς πολλοί λίγοι κτηνίατροι αυτή την στιγμή έχουν εμπειρία με τις ωμές δίαιτες οπότε και δεν την προτείνουν. Καλώς εχόντων των πραγμάτων στο μέλλον αυτό θα αλλάξει. Μέχρι τότε διαβάστε προσεχτικά και συμβουλευτείτε ιστοσελίδες όπως το Raw food vets  πρώτα.

[cmsms_image align=”center” link=”https://naturesfood.gr/wp-content/uploads/2016/06/dsfg.jpg” animation_delay=”0″]492|https://naturesfood.gr/wp-content/uploads/2016/06/dsfg.jpg|full[/cmsms_image]

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον David Hopper για τον χρόνο του να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε την κτηνιατρική βιομηχανία με ένα τρόπο που δεν συζητιέται συχνά. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Nick Thomson για την επιμέλεια της συνέντευξης και για την δική του συμμετοχή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε ένα μέλος του  The Raw Feeding CommunityRawfeeding RebelsBARF Diet Chat and  Raw Feeding UK που μας βοήθησαν να βγάλουμε αυτές τις φοβερές ερωτήσεις!

Posted in RNF
×
ΦΙΛΤΡΑ