Τι σημαίνει Βιολογικά Κατάλληλη Τροφή;

Με τα μάτια ενός BARFer…

Πριν από μερικούς μήνες στην έκθεση Pets Today 2018 συμμετείχαμε και εμείς όπως και οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου. Πρόκειται για μια εμπορική έκθεση ανά 2 χρόνια όπου οι εταιρείες τροφών για ζώα συντροφιάς έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν καινούρια και υφιστάμενα προϊόντα, να δικτυωθούν με καταστήματα λιανικής πώλησης και ανθρώπους της βιομηχανίας.

Αυτή ήταν η τρίτη χρονιά που την επισκέφτηκα στην οποία λαμβάνω μέρος και «έγραψα» 9.000 βήματα ανά μέρα περπατώντας στον εκθεσιακό χώρο και αυτό που ξεχώρισε ήταν οι παρουσιάσεις των δημοφιλέστερων brand ξηράς τροφής για σκύλους όπου μάλιστα μία από αυτές είχε κατοχυρώσει εμπορικά τις λέξεις «βιολογικά κατάλληλη» ενώ μία άλλη μάρκα ανέφερε το «φρέσκο κρέας». Μάλιστα, μπαίνοντας στον εκθεσιακό χώρο, είδα πως πολλές εταιρείες ξηράς τροφής για σκύλους είχαν υιοθετήσει όρους που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία.

  • Βιολογικά κατάλληλη
  • Φυσική διατροφή
  • Κατάλληλη για το είδος
  • Προγονική δίαιτα
  • Μοντέλο του θηράματος
  • Ωμοφαγική δίαιτα

Όλοι όσοι υποστηρίζουμε την ωμοφαγική δίαιτα και τη φυσική διατροφή για τα κατοικίδιά μας αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα ωμό ή φυσικό σε μια διατροφή με ξηρά τροφή, ωστόσο, ο μέσος ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου μάλλον δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά. Οι φανταχτερές διαφημίσεις και τα μεγάλα διαφημιστικά μπάτζετ κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Σε μια προσπάθεια να καταρρίψω τον μύθο αυτό, αποφάσισα να το πάρω από την αρχή θέτοντας το ερώτημα: «Αποτελούν οι κροκέτες βιολογικά κατάλληλη τροφή;».

Τι σημαίνει Βιολογικά Κατάλληλη Τροφή;

Βιολογικά κατάλληλη θεωρείται μια τροφή η οποία είναι συμβατή με το πεπτικό σύστημα του σκύλου. Ο σκύλος είναι σαρκοφάγο ζώο και αν ζούσε ελεύθερος στη φύση η καλύτερη τροφή για αυτόν θα ήταν μια ζωντανή, φρέσκια τροφή (μικρά ζώα – θηράματα), η οποία παρέχει ζωντανά ένζυμα, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ορθή ανάπτυξη του σκύλου.

Ο όρος «βιολογικά κατάλληλη τροφή» ορθά έχει χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ωμής τροφής για σκύλους.

Οι εταιρείες ξηράς τροφής οικειοποιούνται τον όρο σε μια προσπάθεια να πείσουν τους φιλόζωους πως οι κροκέτες είναι ότι πιο κοντινό στην τροφή που κατανάλωνε ο πρόγονος του σκύλου, ο γκρίζος λύκος.

Πως είπατε;

5 Λόγοι για τους οποίους οι κροκέτες δεν αποτελούν Βιολογικά Κατάλληλη Τροφή

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η εταιρεία πρόσθεσε ωμό κρέας σε ένα μεγάλο δοχείο ώστε να μας δείξει πόσο πολύ «αληθινό» κρέας χρησιμοποιούν. Αυτό που δεν μας εξήγησε ήταν η διαδικασία η οποία μετατρέπει το ωμό κρέας σε μικρές, σκληρές μπουκιές.

1 – Οι κροκέτες δεν αποτελούν Βιολογικά Κατάλληλη Τροφή γιατί μαγειρεύονται πολλές φορές.  Η παραγόμενη σκληρή τροφή είναι δυσκολοχώνευτη, δεν περιέχει καθόλου υγρασία και προκαλεί μονίμως αφυδάτωση στους σκύλους μας.

2 – Οι κροκέτες δεν αποτελούν Βιολογικά Κατάλληλη Τροφή γιατί είναι γεμάτες με συνθετικά θρεπτικά συστατικά σε μια προσπάθεια να αναπληρωθούν τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται κατά την επεξεργασία. Παρόλο που οι εργαστηριακά παρασκευασμένες βιταμίνες βοηθούν την ξηρά τροφή να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές της Ένωσης Αμερικανών Υπευθύνων για τους Ελέγχους στις Ζωοτροφές (AAFCO), η απορρόφησή τους από των οργανισμό του σκύλου είναι δύσκολη.  

3 – Οι κροκέτες περιέχουν άμυλα και σπόρους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσής τους σε μούχλα και ακάρεα, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στην εμφάνιση αλλεργιών στους σκύλους.   

4 – Οι κροκέτες δεν καθαρίζουν τα δόντια. Ο καθαρισμός των δοντιών επιτυγχάνεται με το σκίσιμο ωμής τροφής και οστών ενώ παράλληλα ικανοποιείται το ορμέμφυτο του σκύλου να μασήσει και γυμνάζονται οι μύες της γνάθου, του λαιμού και των ώμων.

5 – Οι κροκέτες δεν περιέχουν ζωντανά ένζυμα που ενισχύουν το πεπτικό σύστημα και όσα προβιοτικά προστίθενται σε αυτές έχουν ήδη απονεκρωθεί και αχρηστευθεί πολύ πριν ο καταναλωτής φτάσει στο σπίτι του με τη συσκευασία.

Η βιομηχανία τροφών για ζώα συντροφιάς πασχίζει να πείσει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς πως ο σκύλος τρέφεται εκ φύσεως με ξηρά τροφή. Ωστόσο, οι ξηρές τροφές υπάρχουν λιγότερο από 100 χρόνια ενώ ο σκύλος πολύ περισσότερα. Παρόλο που ο σκύλος έχει προσαρμοστεί στην κατανάλωση ξηράς τροφής δεν τρέφεται εκ φύσεως με αυτή.

Posted in RNF
×
ΦΙΛΤΡΑ