Ένα συχνό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι φροντίζουν σκύλους και γάτες είναι τα γνωστά ενδοπαράσιτα που ζούν στον γαστρεντερολογικό σωλήνα των ζώων και ιδίως τα έντερα και επηρεάζουν την υγεία και ευζωία τους καθώς ‘’κλέβουν’’ τα θρεπτικά στοιχεία που προορίζονται για τον οργανισμό τους.
Κάποια από τα συμπτώματα που μας κάνουν να υποψιαστούμε το ενδεχόμενο ενδοπαράσιτων (σκουλήκια, κοκκίδια, πρωτόζωα) και την ανάγκη αποπαρασίτωσης είναι η διάρροια, φουσκωμένη κοιλιά, αναιμία, απώλεια όρεξης, εμετός, περιστασιακός βήχας, χάσιμο κιλών, θαμπό τρίχωμα, απώλεια ενέργειας, αυξημένη όρεξη χωρίς αύξηση βάρους.
Οι σκύλοι μπορούν να κολλήσουν παράσιτα μεταξύ άλλων από μολυσμένο χώμα, νερό/λάσπες, από κόπρανα άλλων σκύλων που έχουν αυγά παράσιτων και μπορεί να μυρίσουν στην βόλτα.
Υπάρχουν αρκετά προϊόντα αποπαρασίτωσης τα οποία συνήθως έχουν και κάποιες παρενέργειες. Το περιοδικό Dog’s Naturally σε σχετικό άρθρο αναφέρει κάποια συστατικά που συναντάμε σε προϊόντα αποπαρασίτωσης και πόσο τοξικά μπορεί να είναι για τον σκύλο κάποιες φορές κάνοντας μεγαλύτερο κακό από ότι καλό. Για παράδειγμα η ουσία Fenbendazole μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ανορεξία, εμετό, λήθαργο, ξύσιμο, αναφυλαξία, πρήξιμο προσώπου και έχουν αναφερθεί 126 θάνατοι σκύλων μετά την χορήγηση προϊόντων αποπαρασίτωσης με αυτή την ουσία. Η ουσία Praziquantel έχει παρόμοιες παρενέργειες και έχουν αναφερθεί 13 θάνατοι σκύλων.
Ένα άλλο μειονέκτημα των προϊόντων αυτών είναι ότι διαταράσσουν την χλωρίδα του εντέρου-μαζί δηλαδή με τα παράσιτα σκοτώνονται και τα καλά βακτήρια τα οποία είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του γαστρεντερολογικού συστήματος οπότε πολύ συχνά μετά από χημική αποπαρασίτωση ο σκύλος μπορεί να παρουσιάσει πεπτικά προβλήματα και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβίωση και άλλα ακόμη πιο επιβαρυντικά για τον οργανισμό φάρμακα.
Όσο πιο φυσική είναι η προσέγγιση που έχουμε στον σκύλο/γάτα μας τόσο περισσότερο ενισχύουμε το ανοσοποιητικό του σύστημα και το βοηθάμε με επιλογές που μας δίνει η φύση απλόχερα χωρίς να τον επιβαρύνουμε. Ας δούμε κάποιες από αυτές τις επιλογές:
1. Σπόροι κόκκινης κολοκύθας: Οι σπόροι κόκκινης κολοκύθας έχουν μια αποπαρασιτική ένωση που λέγεται curcubitacin, ένα αμινοξύ που βοηθάει στην αποβολή παράσιτων όπως η ταινία και τα σκουλήκια. Η ουσία αυτή παραλύει τα σκουλήκια και έτσι τα εμποδίζει από το να πιαστούν από τα τοιχώματα του εντέρου και έτσι σύντομα αποβάλλονται από τον γαστρεντερολογικό σωλήνα. Επιπλέον είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία του σκύλου.
Χρήση & Δοσολογία: Χτυπήστε σε ένα multi ή σε γουδί τα σπόρια κόκκινης κολοκύθας & ταΐστε τον σκύλο σας 2 φορές την ημέρα. Δώστε ¼ κουτ.γλυκού για κάθε 10 κιλά σκύλου. Ακολουθήστε αυτή την αγωγή μέχρι να εξαφανιστούν τα σκουλήκια από τα κόπρανα του σκύλου σας.
2. Σκόρδο: το σκόρδο είναι ασφαλές για τον σκύλο σας όταν το δίνετε με μέτρο. Βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και βοηθάει στην μάχη κατά των σκουληκιών και της giardia (πρωτόζωο). Το σκόρδο βοηθάει το στομάχι να απαλλαγεί από την βλέννα και έτσι το περιβάλλον γίνεται αφιλόξενο για τα σκουλήκια. Επίσης περιλαμβάνει ένα αμινοξύ που λέγεται allicin το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό για τα σκουλήκια roudnworms & hookworms. Έχει ισχυρή αντιβιοτική δράση και βοηθάει τον οργανισμό να αποτοξινωθεί. Επίσης είναι απόλυτα ασφαλές για τα ωφέλιμα βακτήρια του πεπτικού σωλήνα ενώ εξαλείφει τα επιβλαβή βακτήρια.
Χρήση & Δοσολογία: Ξεφλουδίστε και κόψτε το σκόρδο και αφήστε το λίγο σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 15 λεπτά καθώς αυτό επιτρέπει στην ουσία allicin να απελευθερωθεί. Σε μικρόσωμα σκυλάκια δώστε ¼ κεφάλι σκόρδου 2 φορές την ημέρα, σε μεσαία ½ κεφάλι σκόρδου 2 φορές την ημέρα, σε μεγάλους σκύλους ¾ κεφάλι σκόρδου 2 φορές την ημέρα και σε μεγαλόσωμα σκυλιά 1 κεφάλι σκόρδου 2 φορές την ημέρα.
Προσοχή: Μην δώσετε σκόρδο εάν ο σκύλος σας λαμβάνει κυκλοσπορίνη ή φάρμακα που αραιώνουν το αίμα.
Να μην δοθεί για περισσότερο από 1 συνεχόμενη εβδομάδα.
3. Γαρύφαλλα: Τα γαρύφαλλα έχουν ισχυρή αντιπαρασιτική και αντιμικροβιακή δράση & είναι πολύ αποτελεσματικά ενάντια στα μικροσκοπικά παράσιτα όπως η giardia και τα κοκκίδια. Επίσης βοηθάνε στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων κάτι που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας.
Χρήση & Δοσολογία: Δώστε ένα γαρύφαλλο για κάθε 10 κιλά σκύλου μια φορά την ημέρα.
Ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα για 1 εβδομάδα και αφού αφήσετε 1 εβδομάδα κενή επαναλάβετε για 1 μια εβδομάδα.
Προσοχή: Μην δώσετε γαρύφαλλο σε έγκυο σκυλίτσα καθώς μπορεί να αποβάλλει.
Επίσης μπορεί να είναι πολύ τοξικά σε μεγάλη δόση και χρειάζεται προσοχή στην δοσολογία όταν τα δίνετε σε μικρόσωμα σκυλάκια.
4. Καρότα: Κατά την περίοδο της αποπαρασίτωσης είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε καρότα στην δίαιτα του σκύλου σας καθώς απομακρύνουν τα εξασθενημένα σκουλήκια από τον πεπτικό σωλήνα. Επίσης καταπραΰνουν τα ερεθισμένα τοιχώματα των εντέρων. Τα καρότα είναι μια πολύ καλή πηγή ωφέλιμων συστατικών και είναι εξαιρετική βοήθεια στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου συνεπώς μπορείτε να συμπεριλαμβάνετε τα καρότα στην διατροφή του σκύλου σας κάθε μέρα.
Χρήση & Δοσολογία: Δώστε ½ έως 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο καρότο καθημερινά στον σκύλο σας ανάλογα με το μέγεθος του.
5. Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς περιλαμβάνει 4 ενώσεις με ισχυρή αντιπαρασιτική δράση που σκοτώνουν τα σκουλήκια. Επιπλέον έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και της φθοράς που έχουν υποστεί τα έντερα από τα σκουλήκια. Επίσης βοηθάει το συκώτι να αποβάλλει τις τοξίνες που έχουν αφήσει τα σκουλήκια στα έντερα. Οι περισσότεροι σκύλοι θα φάνε με ευκολία τον κουρκουμά λόγω της ελαφρώς πικρής γεύσης του.
Χρήση & Δοσολογία: Προσθέστε στο φαγητό του σκύλου σας κουρκουμίνη για 10-15 ημέρες, χρησιμοποιήσετε 1/8 έως ¼ κουταλιά του γλυκού για κάθε 10 κιλά σκύλου. Ξεκινήστε με μικρή ποσότητα και αυξήστε σταδιακά.
Προσοχή: Αν ο σκύλος σας είναι έγκυος αποφύγετε να δώσετε κουρκουμά καθώς μπορεί να ενεργοποιήσει την μήτρα.
6. Βιολογικό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης: Το λάδι καρύδας είναι αρκετά αποτελεσματικό να σκοτώσει παράσιτα όπως η ταινία, η giardia, πρωτόζωα και αντιμετωπίζει βακτηριδιακές μολύνσεις.
Χρήση & Δοσολογία: Η προτεινόμενη δόση για την θεραπεία από τα παράσιτα είναι 1 κουτ/γλυκού βιολογικό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης για κάθε 10 κιλά σκύλου ή 1 κουταλιά της σούπας για κάθε 30 κιλά σκύλου 1 φορά την ημέρα για 3-4 εβδομάδες.
Γενικός κανόνας δοσολογίας για την φυσική αποπαρασίτωση: Όταν επιλέγουμε μια φυσική μέθοδο αποπαρασίτωσης είναι αποτελεσματικό να δώσουμε αγωγή για 10 ημέρες, μετά να σταματήσουμε για 5 ημέρες και να συνεχίσουμε για 10 ημέρες. Χρειάζονται περίπου 10 ημέρες για να σκοτωθούν τα παράσιτα. Όταν τα παράσιτα πεθαίνουν αφήνουν αυγά για την επόμενη γενιά παράσιτων και χρειάζονται 5 ημέρες για να επωαστούν τα αυγά. Συνεπώς η θεραπεία χρειάζεται να επαναληφθεί για 10 ημέρες για να σκοτωθούν τα νέα παράσιτα.
Ο καλύτερος τρόπος για μια αποτελεσματική αποπαρασίτωση είναι η πρόληψη και με αυτό εννοούμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο ενισχύουμε με καλή κατά προτίμηση ωμή διατροφή, με αποφυγή φαρμάκων, αντιβιοτικών και άλλων τοξικών συστατικών που επιβαρύνουν την υγεία του σκύλου. Με ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα ο σκύλος δεν θα είναι ένας επιθυμητός ξενιστής για τα παράσιτα και το σύστημα του ακόμη και αν αποκτήσει παράσιτα θα τα αποβάλλει χωρίς να παρουσιάσει συμπτώματα ο σκύλος.
Πηγές:
http://www.dogsnaturallymagazine.com/preventing-treating-worms-dogs/