Παρατηρούμε όλο και περισσότερο ότι η υγεία ενός οργανισμού ξεκινάει από την υγεία στο πεπτικό του σύστημα και ο σκύλος δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.
Εάν οι τροφές δεν διασπαστούν και απορροφηθούν σωστά τότε όλα τα όργανα του σώματος θα πληρώσουν το τίμημα.
Για να κατανοήσουμε την διαδικασία της πέψης των τροφών μπορούμε να δούμε πώς λειτουργεί το γαστρεντερολογικό σύστημα του σκύλου. Το πεπτικό σύστημα έχει 3 βασικές λειτουργίες:
1. Την πέψη των τροφών
2. Την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
3. Το να εμποδίσει την εισροή τοξικών ουσιών που θα μπορούσαν να βλάψουν το σώμα (με την πρόκληση εμετού)
Η τροφή εισέρχεται από το στόμα και με την βοήθεια του σάλιου- (που ενεργοποιείται από την μυρωδιά και όψη της τροφής)- ενζύμων και βλέννας, προχωράει στον οισοφάγο και από εκεί στο στομάχι. Το στομάχι είναι σαν ένα μίξερ που διασπά τις τροφές με την βοήθεια γαστρικών υγρών και ενζύμων. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο με την βοήθεια των πεπτικών ενζύμων.
Και εδώ είναι το σημείο που θα σταθούμε, τα Ένζυμα!
Υπάρχουν 2 είδη ενζύμων: τα ένζυμα που βρίσκονται στις ίδιες τις τροφές που καταναλώνει ο σκύλος και τα ένζυμα που βρίσκονται στα πεπτικά του όργανα.
Τα πεπτικά ένζυμα του σκύλου παράγονται στο πάγκρεας και στους σιελογόνους αδένες και βοηθούν στην διάσπαση της πρωτεΐνης (με το ένζυμο πρωτεινάση), λίπους (με το ένζυμο λιπάση)και υδατάνθρακα (με το ένζυμο αμυλάση)ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα. Εδώ επίσης αξίζει να σταθούμε γιατί στο στόμα του σκύλου και της γάτας δεν παράγεται το ένζυμο αμυλάση όπως στα περισσότερα θηλαστικά. Αυτό εκφράζει και την εικόνα ότι η φύση προέβλεψε για αυτά τα ζώα να καταναλώνουν το κρέας και τα όργανα του θηράματος και όχι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες που λαμβάνουν προέρχονται από ότι μπορεί να έχει καταναλώσει το ίδιο το θήραμα και βρίσκεται ήδη στο στομάχι του αλεσμένο.
Τα ένζυμα είναι ουσίες που χρειάζονται για οποιαδήποτε χημική αντίδραση γίνεται στο σώμα ώστε να υπάρχει ζωή. Ένας από τους βασικούς αναλυτές της έννοιας είναι ο Dr. Howell, όπου με το βιβλίο του ‘’Enzyme Nutrition, The Food Enzyme Concept’’ αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή του κινήματος της ωμοφαγίας. Με βάση τον Dr. Howell χωρίς τα ένζυμα κανένα από τις βιταμίνες, αμινοξέα ή ορμόνες δεν μπορούν να δουλέψουν για τον οργανισμό.
Θα δούμε πώς μας ενδιαφέρουν τα ένζυμα των ωμών τροφών σε σχέση με το πεπτικό σύστημα του σκύλου:
Τα βασικά ευρήματα είναι ότι στην φύση οι ωμές τροφές έχουν πληθώρα από ζωντανά ένζυμα. Αυτό σημαίνει ότι αν ο σκύλος καταναλώσει ένα ωμό θήραμα, τα ίδια τα κύτταρα αυτού το θηράματος έχουν στο DNA τους ένα πακέτο ενζύμων που βοηθάνε στην αποσύνθεση του ίδιου του κυττάρου! Αυτά τα ίδια ένζυμα βοηθάνε στην χώνεψη αυτής της τροφής από τον σκύλο. Οι ωμές λοιπόν τροφές έχουν την δυνατότητα να προ-χωνευτούν με την βοήθεια βακτηριολυτικών πρωτεινών (Lysozymes) που βρίσκονται στο ίδιο το κύτταρο. Σε συνδυασμό με διάφορους εξωτερικούς οργανισμούς όπως τα βακτήρια ή τους μύκητες, συμβάλλουν στην διάσπαση των τροφών.
Τι γίνεται τώρα με τις πεθαμένες και επεξεργασμένες τροφές? Όταν οι τροφές μαγειρεύονται σε θερμοκρασία 118 βαθμών Fahrenheit και άνω οι τροφές παύουν να έχουν ζωντανά ένζυμα και αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το σώμα του σκύλου και ιδίως το πάγκρεας θα επωμιστούν αυτό το στρές της πέψης. Υπάρχουν ενδείξεις με βάση την εργασία του Dr. Howell, που δείχνουν πώς το πάγκρεας ποντικών που τα τάιζαν με μαγειρεμένες τροφές έγινε υπερτροφικό και όταν τα επανέφεραν σε ωμή τροφή επανήλθε στο κανονικό του μέγεθος.
Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το πεπτικό και ενδοκρινολογικό σύστημα του σκύλου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Gabriel Cousens, MD στο βιβλίο της Conscious Eating:
“ Έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τροφών που είναι στερημένες από ένζυμα ως αποτέλεσμα μαγειρέματος, ακτινοβολίας και χρήσης συσκευής μικροκυμάτων, προκαλεί μεγέθυνση στο πάγκρεας και επιβαρύνει τους ενδοκρινολογικούς αδένες’’.
Ο οργανισμός του σκύλου αναγκάζεται συνεχώς να παράγει πεπτικά ένζυμα ενώ χρειάζεται αυτή την ενέργεια για να παράγει ένζυμα που θα αποβάλλουν τις τοξίνες, θα βοηθήσουν στην λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, των πνευμόνων. Όπως συμπληρώνει ο Dr. Howell:
‘’Αυτό το κλέψιμο ενζύμων από άλλα μέρη του σώματος για νε εξυπηρετηθεί το πεπτικό σύστημα δημιουργούν ένα ανταγωνισμό μεταξύ των οργάνων και ιστών του σώματος’’.
Ο Dr. Howell μας προτρέπει να δούμε τον πρωτόγονο Εσκιμώο. Με βάση τα στοιχεία που έχουν ανακαλυφθεί φαίνεται πως ποτέ δεν υπέφερε από αρθρίτιδες ή άλλες χρόνιες παθήσεις. Ωστόσο τρεφόταν με μεγάλες ποσότητες από ωμή τροφή. Το κρέας που κατανάλωνε ήταν ελάχιστα ζεσταμένο και ήταν ωμό στο κέντρο του. Έτσι, προσλάμβανε μια μεγάλη ποσότητα από τροφικά ένζυμα με κάθε του γεύμα! Στην πραγματικότητα η ίδια η λέξη Εσκιμώος προέρχεται από μια Ινδιάνικη έκφραση που σημαίνει: ‘’ Αυτός που το τρώει ωμό.’’
Ένα άλλο βασικό θέμα με τα πεπτικά ένζυμα είναι ότι με τον καιρό εξαντλούνται. Δηλαδή υπάρχει απόθεμα στον οργανισμό όμως αυτό μειώνεται ιδίως όταν ο σκύλος μεγαλώσει σε ηλικία ή κατά την διάρκεια κάποιων ασθενειών, ή σε ακραίες καιρικές συνθήκες ή λόγω επιβαρυντικών ασκήσεων. Καθώς τα πεπτικά ένζυμα που παράγονται μειώνονται, αν ο σκύλος δεν λάβει με τη τροφή του ένζυμα η κυτταρική λειτουργία και η υγεία του θα αρχίσουν να υποφέρουν. Οι ωμές τροφές που είναι πλούσιες σε ένζυμα εκτός φυσικά από το ωμό κρέας και μπορούν να δοθούν στον σκύλο είναι μεταξύ άλλων οι μπανάνες, τα blueberries, η καρύδα, η πιπερόριζα (ginger root) και το αγγούρι. Γενικά υπάρχουν οι λεγόμενες ενζυματικές τροφές οι οποίες είναι πολύ πιο πλούσιες από άλλες στα ένζυμα που περιέχουν!
Οι σκύλοι που υποστηρίζονται από περισσότερα ένζυμα έχουν την δυνατότητα για πιο ισχυρό ανοσοποιητικό, λειτουργικό πεπτικό σύστημα, υγιές και λαμπερό τρίχωμα, υγιείς αρθρώσεις & δόντια γιατί το στομάχι τους μπορεί να είναι γίνει πιο αποτελεσματικό στο να λάβει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών!
Πηγές:
http://ivcjournal.com/digestive-enzymes/
http://www.dogsnaturallymagazine.com/enzymes-and-your-dog/
http://jonbarron.org/article/food-raw-versus-cooked#.VnP817Z95H0
http://www.dog-nutrition-naturally.com/dog-digestive-system.html
http://www.living-foods.com/articles/enzymes.html
Enzyme Nutrition, The Food Enzyme concept, by Dr. Edward Howell, Avery Publishing, 1987
Conscious Eating, by Gabriel Cousens, North Atlantic Books, 2000