Πρόσφατα, παρουσιάστηκε μία ανάρτηση blog στην Kansas Daily Mail για τις τροφές πολύ γνωστής εταιρείας ξηράς τροφής, από τις μεγαλύτερες στην αγορά. Μια από τις τροφές που σίγουρα συστήνουν οι περισσότεροι κτηνίατροι της χώρας.
Ο δημοσιογράφος έκανε ξενάγηση στις κτηνιατρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας όπου μία μεγάλη αγέλη σκύλων, κυρίως Μπιγκλ, συμμετείχαν σε τροφικές δοκιμές. Ακολουθεί ένα ενδιαφέρον απόσπασμα απ’ το άρθρο:
«Τα σκυλιά κάνουν ετήσιο καθαρισμό δοντιών και όποια άλλη φροντίδα είναι απαραίτητη».
Το ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευάζει μία διατροφή με συνταγή γιατρού που ονομάζεται Oral Health Canine (Στοματική Υγιεινή Σκύλων) και η οποία φέρεται να απομακρύνει την πλάκα.
Μπορεί Η ξηρά τροφή να απομακρύνει την πλάκα? Και γιατί την δημιουργεί εξαρχής?
Αυτά τα σκυλιά ακολουθούσαν την διατροφή της συγκεκριμένης εταιρείας από την αρχή της ζωής τους.
Αν αυτή η διατροφή είναι τόσο αποτελεσματική και τα σκυλιά που τρώνε τις τροφές της ίδιας εταιρείας χρειάζονται ετήσιο καθαρισμό δοντιών, τότε γιατί δεν προσθέτουν τις μαγικές ιδιότητες του προϊόντος για την στοματική υγιεινή σε όλες τις τροφές τους ώστε να μην χρειάζεται τα σκυλιά να υπομένουν κάθε χρόνο μία επέμβαση ώστε να καθαριστούν τα δόντια τους;
Είναι καλό που ξέρουμε ότι φροντίζουν τα σκυλιά, αλλά αν απαιτείται ετήσιος καθαρισμός δοντιών, μήπως η εταιρεία αυτή παραβλέπει το γεγονός ότι οι τροφικές δοκιμές τους ίσως να μην είναι και τόσο πετυχημένες;
Μπορεί μία διατροφή να αποκαλείται 100% θρεπτικά κατάλληλη αν τα σκυλιά που ακολουθούν αυτή τη διατροφή υποφέρουν από τερηδόνα και οδοντικές νόσους;
Το γεγονός είναι ότι όλες οι σκυλοτροφές, ανεξάρτητα απ’ τα οφέλη που διαφημίζονται για το αντίθετο, προκαλούν οδοντικές νόσους στους σκύλους.
Πλάκα, κηλίδες στα δόντια και συσσώρευση πέτρας έχουν γίνει αποδεκτά ως κάτι το φυσιολογικό για τα περισσότερα σκυλιά ενώ πρόκειται για ένα πολύ αφύσικο σημάδι ακατάλληλης διατροφής, βακτηριδιακής ανισορροπίας και χρόνιων νόσων.
Κάνοντας Τον Συσχετισμό
«Οι κακές τροφές συμβάλλουν στις νόσους των ούλων και των δοντιών με διάφορους τρόπους» λέει ο ομοιοπαθητικός κτηνίατρος Δρ Ντον Χάμιλτον.
Και η οδοντική νόσος λαμβάνει επικές διαστάσεις, επηρεάζοντας πάνω από το 70% σκύλων και γατιών πριν από την ηλικία των δύο ετών.
«Πρώτον και εμφανώς, τα υψηλά επίπεδα ζαχάρου και οι απλοί υδρογονάνθρακες παρέχουν ταχέως διαθέσιμες θρεπτικές ουσίες για τα οδοντικά βακτήρια», λέει ο Χάμιλτον. «Δεύτερον, η φτωχή θρεπτική ποιότητα απλώς δεν υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τρίτον, και ίσως και πιο σημαντικό, παρότι συχνά παραβλέπεται, η ταγγή τροφή συνεισφέρει ιδιαίτερα στον εκφυλισμό όλων των ιστών του σώματος. Τα ούλα είναι είτε ιδιαίτερα ευαίσθητα, ή απλώς εύκολα ορατά, αλλά εγώ βλέπω συχνά ούλα με φλεγμονή σε ένα κατά τα άλλα υγιές ζώο. Όπως και να ‘χει, αυτό παρέχει μία πρώτη προειδοποίηση για την έναρξη κάποιας χρόνιας νόσου».
Η οδοντική νόσος είναι όντως μία ορατή ένδειξη επικείμενης χρόνιας νόσου που πρέπει να ληφθεί σοβαρά.
Η χειρουργική αφαίρεση της συσσωρευμένης πλάκας αφαιρεί την πλάκα αλλά δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την αιτία. Μάλιστα, η ετήσια επέμβαση για την αφαίρεση της πλάκας και της πέτρας συμβάλλει μόνο στην κατάπτωση της υγείας, καθώς τα τοξικά χημικά στο αναισθητικό, στρεσάρουν το συκώτι και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατοικίδιών που η επέμβαση για την απομάκρυνση της πλάκας και την τερηδόνας κόστισε την υγεία του ζώου καθώς υπήρξαν επιπλοκές από νεύρο που τραυματίστηκε κατά τον καθαρισμό με αποτέλεσμα κρίσεων τύπου επιληψίας.
Ο λόγος που τα σκυλιά της εν λόγω εταιρείας μπαίνουν στην διαδικασία τροφικών δοκιμών παρόλο που η τροφή προκαλεί επίμονες, χρόνιες νόσους, είναι ότι οι κτηνίατροι αποδέχονται την οδοντική νόσο ως φυσικό συμβάν, ενώ δεν είναι.
Μη φυσικές τροφές οδηγούν σε μη φυσικά αποτελέσματα.
Μια Ουγγιά Πρόληψη
Το να ταΐζουμε τον σκύλο μας αυτά που πρέπει να τρώει – μία ωμή διατροφή με ωμά κρεάτινα κόκαλα ή μία φρέσκια διατροφή που δεν είναι φορτωμένη με άμυλο- αρκεί για να αποτρέψουμε ή ακόμα και να θεραπεύσουμε την οδοντική νόσο. Αυτό το είχατε ποτέ σκεφτεί? Έχετε κάνει τον συσχετισμό στο μυαλό σας?
Οι ωμές τροφές περιέχουν φυσικά ένζυμα που βοηθούν στην προστασία δοντιών και ούλων. Δεν περιέχουν μη φυσικά και βλαβερά άμυλα και σάκχαρα που προωθούν την ανθυγιεινή ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα. Τέλος, οι ωμές τροφές δεν περιέχουν συνθετικά συστατικά, επιβλαβείς αφλατοξίνες ή άλλα χημικά συστατικά που στρεσάρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου.
Η κτηνίατρος Σάρα Τσάπμαν συμπεραίνει «η διατροφή με ωμά κρεάτινα κόκαλα διατηρεί τα δόντια των άγριων σαρκοφάγων σε άριστη κατάσταση και μπορεί να κάνει το ίδιο και για τα οικόσιτα σαρκοφάγα μας. Ακόμα και η αλεσμένη ωμή διατροφή βοηθάει στην πρόληψη της συσσώρευσης πέτρας, καθώς το κρέας περιλαμβάνει φυσικά ένζυμα και η ωμή τροφή δεν κολλάει στα δόντια, σε αντίθεση με τις τροφές που είναι πλούσιες σε άμυλο και λόγω σύνθεσης και επεξεργασίας έρχεται και συσσωρεύεται στα δόντια.
Εγώ παρακινώ όλους μου τους πελάτες να παρέχουν μία ισορροπημένη, υψηλής ποιότητας ωμή διατροφή, αν είναι δυνατόν σε συνδυασμό με αληθινά ωμά κόκκαλα.
Όπως λέει το παλιό γνωμικό, μία ουγγιά πρόληψη αξίζει ένα κιλό θεραπεία.
Όσον αφορά στην οδοντική νόσο, αυτό σίγουρα αληθεύει. Αν τρέφετε τον σκύλο σας με ωμές τροφές μπορείτε να τον σώσετε και από την οδοντική νόσο και από την ετήσια επέμβαση που απαιτείται για την αφαίρεση της πέτρας και της πλάκας που προκαλούνται από τις επεξεργασμένες τροφές.