Αυγά για τους σκύλους. Ασφαλή ή όχι;

Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών.

 Σίγουρα το έχετε ακούσει αυτό πολλές φορές. Και πόσες φορές έχετε δει κάποιον στην τηλεόραση να σπάει ένα ή δύο αυγά σε μία κούπα και να τα κάνει μια χαψιά; Συνέχεια! Άρα, αν τα ωμά αυγά είναι τόσο καλά για τους ανθρώπους, είναι εξίσου καλά και για τα σκυλιά μας;

Αυγά Για Τους Σκύλους;

Υπάρχουν πολλοί δύσπιστοι και επικριτές που διαφωνούν στο να δίνουμε αυγά στους σκύλους. Λένε ότι τα αυγά έχουν πολλή υψηλή χοληστερίνη, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, ενέχουν τον κίνδυνο σαλμονέλας και μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη βιοτίνης. Εμείς θα κάνουμε μια προσπάθεια να τους διαψεύσουμε. Πρώτον, κάθε αυγό κρύβει μέσα του αφθονία θρεπτικών ουσιών.

Ένα αυγό παρέχει πολύ:

  • Βιταμίνη Α
  • Ριβοφλαβίνη
  • Φολικό οξύ
  • Βιταμίνη Β12
  • Σίδηρο
  • Σελήνιο
  • Λιπαρά οξέα

Σ’ αυτή τη λίστα προσθέστε και τις πρωτεΐνες!

Τα αυγά είναι μία υπέροχη πηγή πρωτεϊνών εξίσου καλή για εσάς όσο και για τον σκύλο σας. Και το πιο σημαντικό είναι ότι τα αυγά είναι η πιο ολοκληρωμένη πηγή πρωτεϊνών στον πλανήτη! Περιέχουν όλες τις βασικές πρωτεϊνικές χημικές ενώσεις που ονομάζονται αμινοξέα, στις καλύτερες αναλογίες. Όσο για την ανησυχία για την χοληστερίνη, τα σκυλιά δεν παθαίνουν την ίδια αρτηριακή βλάβη απ’ την χοληστερίνη που παθαίνουν οι άνθρωποι. Μάλιστα, η χοληστερίνη στον κρόκο του αυγού συμβάλλει στο υγιές, γυαλιστερό τρίχωμα. Και όσο για τον φόβο της έλλειψης βιοτίνης, το ασπράδι του αυγού περιέχει αβιδίνη, η οποία είναι αναστολέας βιοτίνης. Η βιοτίνη είναι μία απ’ τις βιταμίνες Β και είναι σημαντική για την κυτταρική ανάπτυξη και απαιτείται τεράστια ποσότητα αυγών για να παραχθεί. Αλλά αυτό είναι το καλύτερο. Οι κρόκοι των αυγών έχουν πολύ υψηλή βιοτίνη, άρα, εφόσον τους δίνετε ολόκληρο το αυγό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τι Είναι Πιο Σημαντικό; Η Κότα ή Το Αυγό;

Παρ’ όλα τα καλά που περιέχει το αυγό, ο τρόπος που τα ετοιμάζουμε και η προέλευσή τους κάνουν τεράστια διαφορά στο πόσο υγιεινά πραγματικά είναι τα αυγά μας. Προτού αγοράσετε την δωδεκάδα σας, σκεφτείτε τα εξής:

Τι τρώνε οι κότες;

Αυτά που τρώει η κότα, επηρεάζουν το μωρό της, στην προκειμένη το αυγό. Και οι περισσότερες κότες τρώνε κάτι που λέγεται σόγια. Ως ιδιοκτήτης σκύλου που ενδιαφέρεται, ίσως να γνωρίζετε ήδη ότι η σόγια μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας. Η σόγια μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά συμπτώματα στον σκύλο σας και κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σόγιας μπορεί να προκαλέσει διάφορα άλλα θέματα υγείας, καθώς και προβλήματα αναπαραγωγής και ανάπτυξης, ασθένειες του θυρεοειδούς και του ήπατος και όλα αυτά οφείλονται σε κάτι που ονομάζεται ισοφλαβόνες (που είναι ενώσεις που μοιάζουν με τα οιστρογόνα και βρίσκονται στην σόγια).

Πώς γνωρίζετε ότι τα αυγά που δίνετε στον σκύλο σας προέρχονται από κότες που τις ταΐζουν σόγια;

Ιδανικά, θα βρείτε κότες ελευθέρας βοσκής που τρέφονται μ’ αυτά που έχει προβλέψει η φύση! Αν δεν μπορείτε να βρείτε αυτά τα σούπερ υγιή πτηνά, τότε βρείτε έναν ντόπιο αγρότη και ρωτήστε τον με τι ταΐζει τα πτηνά του. Αν τα ταΐζει σωστά, μετά χαράς θα σας πληροφορήσει σχετικά.

Πώς μεταχειρίζονται τις κότες;

Το γνωρίζατε ότι οι πιο πολλές κότες του εμπορίου τρέφονται με γενετικά μεταλλαγμένες τροφές; Αυτό σημαίνει ότι τα αυγά σας μπορεί να περιέχουν ξένο DNA και τοξίνες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιοι αγρότες κάνουν ενέσεις στις κότες τους με συνθετικές θηλυκές ορμόνες οιστρογόνων για ταχύτερη ανάπτυξη. Όσο πιο γρήγορη η ανάπτυξη, τόσο πιο γρήγορα θα παράγουν αυτές οι κότες και τόσο πιο γρήγορα οι αγρότες θα βγάλουν τις δωδεκάδες τους στο ράφι. Αυτές οι κότες τότε περνούν τις τοξικές μεταλλάξεις τους στους απογόνους τους.

Οπότε δεν είναι ακριβώς φυσικό και υγιεινό γεύμα για το ζωάκι σας.

Έτσι, όταν ψωνίζετε τα αυγά του σκύλου σας, να ψάχνετε την ένδειξη Μη Γενετικά Τροποποιημένος Οργανισμός και να μιλάτε! Να ρωτάτε πού και πώς μεγαλώνουν οι κότες!

Κόψτε Την Συνήθεια Του Μαγειρεμένου Αυγού!

Μπορεί να ακούγεται πιο νόστιμο ένα μαγειρεμένο αυγό από το να το δίνετε ωμό στον σκύλο σας. Αλλά τα ανώτερα θρεπτικά συστατικά που παρέχει το αυγό μειώνονται με το μαγείρεμα. Όταν μαγειρεύετε ένα αυγό μειώνονται και μετουσιώνονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο σκύλος σας, γι’ αυτό καλύτερα να του το σερβίρετε ωμό!

Και η σαλμονέλα;

Αν φοβάστε ακόμα την σαλμονέλα, η ειδική στην διατροφή ζώων Kymythy Schultze έχει κάποια λόγια σοφίας να σας πει:

είναι εξαιρετικά απίθανο να βρείτε σαλμονέλα μέσα σε ένα αυγό όταν δεν έχει σπάσει ή ραγίσει το τσόφλι του. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να υπάρχει το βακτήριο της σαλμονέλας μέσα σε ένα άθικτο αυγό είναι περίπου 0.005 %.

Μην σας τρομάζουν οι επικριτές, τα ωμά αυγά είναι μία θρεπτική και νόστιμη πηγή πρωτεϊνών για το ζωάκι σας.

×
ΦΙΛΤΡΑ