Διαβάσαμε πρόσφατα για μια ανεξάρτητη έρευνα που πρόκειται να ξεκινήσει το ινστιτούτο CANW (Companion Nutrition and Wellness Institute) στην σελίδα της Dr. Becker, για το πώς η επεξεργασμένη τροφή έναντι της ωμής τροφής επηρεάζει την υγεία και την μακροζωία των ζώων συντροφιάς.
Ο Dr. Joe Bartges, ένας κορυφαίος κτηνίατρος και διατροφολόγος στα πλαίσια αυτής της έρευνας έχει αναλάβει το project να δεί την επίδραση των AGE’s (Τελικό προϊόν προχωρημένης γλυκοζυλίωσης) που εμφανίζονται στις επεξεργασμένες τροφές (ξηρά τροφή) στους σκύλους και τις γάτες.
Τι είναι τα AGE’s? Ο όρος είναι λίγο δυσνόητος για να τον κατανοήσουμε. Με απλά λόγια τα AGE’s δημιουργούνται όταν επιδράσει δυνατή θερμότητα στην πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες όπως για παράδειγμα όταν ψήνουμε barbeque στο grill με καραμελωμένα κρεμμύδια. Η θερμότητα που υπάρχει στο grill και το φρυγάνισμα αυτό όταν επιδράσουν στο κρέας ή το λίπος τότε ενώνεται η πρωτεΐνη με την ζάχαρη και δημιουργείται μια βιοχημική αντίδραση γνωστή ως Maillard αντίδραση. Τα παράγωγα αυτής αντίδρασης λέγονται AGE’s- με λίγα λόγια είναι το τελικό προϊόν αυτής της καύσης της πρωτεΐνης με την ζάχαρη.
Γιατί μας ενδιαφέρουν τα AGE’s? Είναι πλέον από έρευνες ευρέως γνωστό ότι τα AGE’s ευθύνονται για πολλές και διαφορετικές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η καρδιακή νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια, το Alzheimer, ο καρκίνος, η οστεοαρθρίτιδα, ο καταρράκτης των ματιών, φλεγμονώδεις παθήσεις, παγκρεατίτιδα, δερματικές παθήσεις, και το πρόωρο γήρας.
Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τις επεξεργασμένες τροφές που καταναλώνουν τα κατοικίδια? Οι επεξεργασμένες ξηρές τροφές είναι στην ουσία τροφές που έχουν υποστεί υψηλή θερμότητα και πρόκειται για τροφές που συνδυάζουν την πρωτεΐνη με την ζάχαρη. Γνωρίζετε ότι κατά την παραγωγή της επεξεργασμένης τροφής τα συστατικά ψήνονται/μαγειρεύονται τουλάχιστον 4 φορές προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό το αποτέλεσμα της ομογενοποιημένης κροκέτας με την γευστική επικάλυψη?
Μια έρευνα μέτρησε τα AGE’s σε 60 επεξεργασμένες σκυλοτροφές και 70 επεξεργασμένες γατοτροφές. Όπως μας αναφέρει ο Dr. Bartges ‘’ Όταν ταΐζονται τα ζώα με επεξεργασμένες τροφές που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία τότε η κατανάλωση σε AGE’s βρέθηκε ότι είναι 120 φορές μεγαλύτερη για τους σκύλους από ότι θα κατανάλωνε ένας ενήλικας άνθρωπος με βάση το βάρος του’’. ‘’Οι γάτες υπολογίζεται ότι καταναλώνουν 40 φορές περισσότερα AGE’s από ότι θα έτρωγε ένας ενήλικας άνθρωπος’’. Βλέπουμε εδώ τον βαθμό στον οποίο εκτίθενται τα κατοικίδια και αν αναλογιστούμε ότι αυτό το γεύμα δίνεται κάθε μέρα ολόκληρης της ζωής τους μπορούμε να δούμε ότι οι σκύλοι και οι γάτες καταναλώνουν πολύ περισσότερα AGE’s στην καθημερινή τους ζωή από ότι εμείς.
Κάποιες βασικές ερωτήσεις που προκύπτουν είναι: 1) Γιατί η μακροζωία των σκύλων και των γατιών δεν έχουν κάνει άλματα με τις τροφές που τους δίνουμε? 2) Γίνεται να προσφέρουμε εναλλακτικές δίαιτες που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοικίδιων μας?
Κάποιοι κτηνίατροι αποτρέπουν να δίνουμε στον σκύλο ή την γάτα μας φρέσκες υγιεινές τροφές την στιγμή που οι γιατροί λένε στους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο φρέσκες τροφές. Δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν τις συνέπειες που υπάρχουν στην ζωή των σκύλων και γατιών όταν τρέφονται με επεξεργασμένες τροφές καθημερινά για ολόκληρη την ζωή τους. Και υπάρχει εξήγηση για αυτό όπως μας εξηγεί ο Dr. Bartges: ‘’ Ο στόχος ήταν η δημιουργία ασφαλούς και πρακτικής τροφής που να εξυπηρετεί τον ιδιοκτήτη κατοικίδιων και εδώ έχει γίνει το λάθος. Όλη η προσοχή είναι στραμμένη στον άνθρωπο. Η ιδέα ήταν ότι καθώς οι ζωές μας έγιναν όλο και περισσότερο ασφυκτικές έγινε εύκολο το άνοιγμα μιας σακούλας, το να βγάζουμε μια κούπα τροφής, να την αφήνουμε εκεί και να συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα πράγματα που έχουμε να κάνουμε. Αυτή η σακούλα τροφής με περιεχόμενο που είναι επεξεργασμένο και συντηρημένο μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες ακόμη διατηρώντας κάποια διατροφικά στοιχεία.
‘’Ο Dr. Richard Pitcairn έχει πει μια εξαιρετική φράση κάποια χρόνια πριν. Είπε: ‘’Μπορείς να ταΐσεις τα κατοικίδια με βολικό τρόπο και μπορείς να τα ταΐσεις με υγιεινό τρόπο, όμως δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο. Εάν σε ενδιαφέρει να βελτιώσεις την υγεία θα χρειαστεί να θυσιάσεις λίγο το βόλεμα σου.