Πολλοί ιδιοκτήτες που έχουν αλλάξει διατροφή στα σκυλιά και τις γάτες τους από επεξεργασμένη (ξηρά,κονσέρβα) σε ωμή έχουν παρατηρήσει τεράστια βελτίωση στην υγεία του κατοικίδιου ζώου τους και όχι άδικα αφού ως σαρκοφάγα ζώα, πρόκειται για το είδος τροφής που χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Από το υγιές δέρμα, το γυαλιστερό τρίχωμα τους και την καθαρή τους οδοντοστοιχία, μέχρι τις λιγότερες έως καθόλου αλλεργίες και χωρίς προβλήματα μόλυνσης από ζυμομύκητες. Πιστεύετε ότι οι κτηνίατροι θα είναι εξίσου ενθουσιασμένοι με αυτή την φυσική διατροφή;
Και αυτό το διαπιστώνουμε όταν πολλοί από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων λένε στον κτηνίατρό τους για την μετάβαση σε ωμή διατροφή και οι κτηνίατροι δεν είναι και τόσο «χαρούμενοι» με τα δικά τους πιστεύω.
Γιατί όμως πολλοί κτηνίατροι δεν συστήνουν την ωμή διατροφή ακόμα και όταν διαπιστώνουν την βελτίωση της υγείας των κατοικίδιων με τα ίδια τους τα μάτια;
- Έλλειψη μελετών
Το ατυχές γεγονός του θέματος είναι ότι υπάρχει γενικότερα έλλειψη αξιόπιστων επιστημονικών μελετών που αποδεικνύουν ότι η Ωμή Διατροφή είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Ενδείξεις ή «έρευνες» μπορεί να υπάρχουν παντού στο internet, αλλά αυτό δεν αρκεί για πολλούς στην κτηνιατρική κοινότητα. Καθώς όμως η Ωμή Διατροφή κερδίζει συνεχώς έδαφος σίγουρα θα γίνουν περισσότερες μελέτες, αρκετές από τις οποίες είναι ήδη σε εξέλιξη. Όμως, οι περισσότεροι κτηνίατροι δεν αισθάνονται ότι μπορούν να εγγυηθούν στους πελάτες τους ότι η Ωμή Διατροφή είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Θέλουν να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις συστάσεις τους με αξιολογήσεις και αποδείξεις από κλινικές και επιστημονικές ή εργαστηριακές μελέτες.
- Μη ισορροπημένα «σπιτικά» γεύματα
Όταν κάποιος κτηνίατρος σας ακούει να λέτε, «μόλις ξεκίνησα στον σκύλο μου ωμή τροφή ή B.A.R.F.», το μυαλό τους μπορεί να πάει στον τελευταίο πελάτη που είχε έρθει νωρίτερα με τον σκύλο του μισοπεθαμένο ή πεσμένο ενεργειακά σε σοβαρή κατάσταση επειδή του είχε πει ακριβώς τα ίδια λόγια. Αυτό συμβαίνει διότι ο ιδιοκτήτης σκύλου έχει κάνει «έρευνα» στο internet και έχει πάρει την γνώμη 2-3 φίλων για την B.A.R.F. και αποφάσισε ξαφνικά να αλλάξει την συνήθεια του σκύλου του από κροκέτα σε ωμή τροφή. Αρκετά συχνά οι ιδιοκτήτες σκύλων δίνουν στον σκύλο τους «B.A.R.F.» νομίζοντας ότι θα βελτιώσουν την υγεία του με συχνά αντίθετα αποτελέσματα δημιουργώντας προβλήματα που σε μερικές περιπτώσεις είναι και σοβαρά λόγω σημαντικής διατροφικής ανεπάρκειας μέσα σε κάθε γεύμα του.
Μερικές φορές πρέπει απλώς να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάνει την έρευνα μας για το πως φτιάχνουμε μια ισορροπημένη διατροφή και όχι να δίνουμε να τρώνε τα σκυλιά μας απλώς φτερά, κόκκαλα και πέτσες κοτόπουλου κάθε μέρα.
Ο κτηνίατρός σας υποθέτει απλώς ότι δεν είστε αρκετά ικανός να ετοιμάσετε μια σπιτική διατροφή. Και αυτό γιατί μελέτες έδειξαν ότι δεν είναι όλοι οι ιδιοκτήτες γνώστες ώστε να ακολουθούν αυστηρά τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα εάν αρχίσει να μειώνει τα συστατικά και να μεταβάλλει τις αναλογίες των πρώτων υλών.
- Σπασμένα δόντια, μπλοκαρίσματα ή πνιγμοί από ωμά κρέατα και κόκκαλα
Τα ωμά κόκκαλα μπορεί να είναι ασφαλή για την διατροφή του σκύλου σας (ή της γάτας), αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τρώνε το σωστό είδος κόκκαλων και με τις σωστές αναλογίες διαφορετικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.
Τα κόκκαλα που έχουν βάρος, όπως το πόδι του μοσχαρίσιου κρέατος, είναι πιο σκληρά από τα δόντια ενός σκύλου και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα που μπορεί να απαιτούν σοβαρές διαδικασίες για την αποκατάσταση τους.
Εάν το σκυλί σας προσπαθεί να γλείψει ένα κόκκαλο πολύ γρήγορα και είναι σε θέση να το καταπιεί ολόκληρο, μπορεί να πνιγεί πάνω του. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να “γνωρίζετε το σκυλί σας”. Εάν γνωρίζετε ότι το σκυλί σας προσπαθεί να φάει γρήγορα, ίσως να μην είναι ασφαλές να του δώσετε ολόκληρα κόκκαλα αλλά μεγαλύτερα από το μέγεθος του στόματος του ώστε να μην είναι σε θέση να το καταπιεί σε καμία περίπτωση.
Πριν από καιρό ένας πελάτης μας, μας κοινοποίησε μια ιστορία που είχε το 2015 όταν ο σκύλος του κόντεψε να πεθάνει καταπίνοντας ένα κόκκαλο χοιρινού λαιμού, που σημαίνει ότι όση εμπειρία και να έχουμε, πάντα θα πρέπει να προσέχουμε τον σκύλο μας κατά το μάσημα.
Πάντα να εποπτεύετε τα γεύματα του ώστε να αποφεύγετε τυχαία ατυχήματα και να μην του δίνετε κόκκαλα αν αισθάνεστε ότι μπορεί να μην είναι κατάλληλα για εκείνον.
- Βακτήρια-παράσιτα (Salmonella, e-coli κ.α.)
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά που καταναλώνουν ωμή τροφή μπορεί να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό σαλμονέλας στα κόπρανα τους από ότι τα σκυλιά που τρέφονται με ξηρά τροφή ή κονσέρβα. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί σοβαρή ανησυχία αν ξεπαγώνετε και συντηρείτε σωστά την ωμή τροφή του, καθαρίζετε σωστά το μπολ του σκύλου σας και χρησιμοποιείτε την ίδια ακριβώς διαδικασία που θα κάνατε με τα ωμά κρέατα όταν τα μαγειρεύετε στο σπίτι σας. Δεν πρέπει να επιτρέπετε στο σκύλο σας να τρώει ωμό κρέας στο χαλί, στον καναπέ ή το κρεβάτι σας. Φροντίστε να του παρέχετε ένα σημείο συγκεκριμένο για να τρώει τα γεύματα του σε μπολ που είναι τοποθετημένο σε ένα πάτωμα από πλακάκια ή έξω από το σπίτι, στο μπαλκόνι ή στην αυλή σας. Αφού τελειώσει με το γεύμα του θα πρέπει να καθαρίσετε την επιφάνεια που το σκυλί σας έφαγε καθώς επίσης και το μπολ του με ξύδι και υγρό πιάτων. Και μην ξεχνάτε πως ο σκύλος έχει ήδη μέσα του τα βακτηρίδια της σαλμονέλας και ο οργανισμός του έχει την δυνατότητα να τα εξουδετερώνει όταν δεν είναι φυσικά σε ακραία επίπεδα και να τα αποβάλλει μέσω του κοντού του πεπτικού συστήματος.
- Ευθύνη
Οι κτηνίατροί σας μπορεί να αποφύγουν να σας συστήσουν την B.A.R.F. λόγω πιθανής ευθύνης. Αν δηλαδή σας πουν να ξεκινήσετε την χορήγηση ωμής τροφής και κάτι πάει στραβά, μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι για αυτό. Δυστυχώς, ακόμη και αν πιστεύουν ότι η B.A.R.F. είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική Διατροφή, οι κτηνίατροι δεν αισθάνονται άνετα να τις συνιστούν σε κάθε πελάτη τους, ειδικά αφού πρόκειται για ένα είδος διατροφής που δεν το έχουν διδαχθεί και έτσι δεν το εμπιστεύονται.
Παρόλα αυτά, μην εγκαταλείπετε την ελπίδα εάν ο κτηνίατρος σας δεν είναι ενθουσιασμένος με την B.A.R.F.. Μερικές φορές ο κτηνίατρος σας πρέπει να βεβαιωθεί ότι έχετε κάνει την έρευνά σας και ότι παρέχετε μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή. Όταν μιλάτε στον κτηνίατρο σας σχετικά με την B.A.R.F., αφήστε τον να εκφράσει τις ανησυχίες του και να αποφύγει να πάρει αμυντική ή εχθρική στάση αν λέει κάτι που θεωρείτε εσείς επιθετικό. Προσπαθήστε να καταλάβετε από που προέρχονται. Αναπτύξτε μια σχέση με τον κτηνίατρο σας και παραμείνετε αφοσιωμένοι στην πρόληψη του σκύλου σας όπως τις ετήσιες αιματολογικές εξετάσεις και θα τότε θα του αποδείξετε ότι ενδιαφέρεστε για την ευημερία και την υγεία του σκύλου σας προσπαθώντας να κάνετε ότι είναι καλύτερο γι ‘αυτόν. Φροντίστε να τον ενημερώσετε για τις πηγές σας και τις εμπειρίες σας σχετικά με την ωμοφαγία και ενημερώστε τον ποιας εταιρείας τα προϊόντα έχετε εμπιστευτεί και για ποιον λόγο. Εάν αισθάνεστε παρόλα αυτά ότι ο σας αντιμετωπίζει άδικα και δεν σας καταλαβαίνει, βρείτε κάποιον που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και τον σκύλο σας. Εξάλλου αυξάνονται συνεχώς οι κτηνίατροι οι οποίοι είναι θετικοί ή/και προτείνουν την ωμή διατροφή για τα κατοικίδιά σας, φροντίζοντας οι ίδιοι να ενημερωθούν σωστά για την ωμοφαγία και ακολουθώντας πληροφορίες που παρέχουν ολιστικοί κτηνίατροι και ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό. Και μην ξεχνάτε, οι κτηνίατροι είναι ιατρικοί επιστήμονες και όχι διατροφολόγοι.