Αλλεργίες σκύλου/γάτας: Πώς συνδέονται με την επεξεργασία της τροφής και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε!

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο της εποχής μας είναι οι αλλεργίες του σκύλου και της γάτας.

Όταν ο σκύλος είναι αλλεργικός σε κάτι, το σώμα του αντιδρά σε κάποιο αλλεργιογόνο παράγοντα που μπορεί να προέρχεται από: 1. Δέντρα 2. Γρασίδι 3. Γύρη λουλουδιών 4. Ύφασμα όπως μαλλί ή νάιλον 5. Λάστιχο & πλαστικά υλικά 6. Τρόφιμο, συντηρητικά τροφίμων & πρόσθετα (συνθετικά χρώματα, συνθετικά αρώματα, ενισχυτικά γεύσης, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές, πηκτικοί παράγοντες) 7. Σιτηρά, σόγια, καλαμπόκι 8. Προϊόντα γάλακτος 9. Σκόνη και ακάρεα 10. Τσίμπημα ψύλλου/εντόμου όπως η μέλισσα 11. Φάρμακα & εμβόλια. Ο σκύλος χρειάζεται να εκτεθεί για ένα διάστημα πριν αναπτυχθεί η αλλεργία με εξαίρεση το τσίμπημα της μέλισσας ή κάποιο φάρμακο όπου η αλλεργία εκδηλώνεται άμεσα.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να είναι:

• Μάσημα της πατούσας
• Ξύσιμο το κεφαλιού στο χαλί
• Ξύσιμο στο σώμα
• Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις αυτιών
• Απώλεια τρίχας
• Σκασμένο δέρμα/δερματοπάθεια
• Κόκκινα μάτια
• Βήχας, φτέρνισμα, άσθμα
• Διάρροια, αέρια, εμετός

Ειδικά το μάσημα της πατούσας είναι πολύ συχνό σύμπτωμα καθώς εκεί έχουν τα ζωάκια μας αδένες που αποβάλλουν την θερμότητα και αυτοί οι αδένες αποκτούν φλεγμονή με τις αλλεργίες. Επίσης τα αυτιά αποβάλλουν το επιπλέον κερί που δημιουργείται ως φυσική αντίδραση στην αλλεργία με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνές μολύνσεις.

Η διάγνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση και συνήθως οι κτηνίατροι επιλέγουν τον εύκολο δρόμο δίνοντας έναν αριθμό από φάρμακα στοχεύοντας στο ότι κάποιο από αυτά θα πιάσει. Ένας πιο έγκυρος τρόπος διάγνωσης είναι το τέστ αλλεργίας ενώ ένας πιο οικονομικός αλλά λιγότερο ακριβής είναι η διαδικασία εξάλειψης όπου απομακρύνουμε από το περιβάλλον του σκύλου σιγά σιγά κάποια στοιχεία μέχρι να εντοπίσουμε τον αλλεργιογόνο παράγοντα.

Ειδικά στο κομμάτι της διατροφής υπάρχουν πολλά πρόσθετα στις εμπορικές επεξεργασμένες τροφές τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και δεν βοηθάει η πιστή κατανάλωση σε ίδιο γεύμα καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να αντιδράσει ο σκύλος σε κάποιο συστατικό της τροφής.

Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει με τις περισσότερες εμπορικές επεξεργασμένες τροφές:

1. Οι περισσότερες τροφές περιέχουν fillers (συστατικά για να γεμίσουν την τροφή όπως πατάτα, σιτηρά, καλαμπόκι, σόγια, αμυλούχα συστατικά και άλευρα έτσι ώστε να μειώσουν την ποσότητα πρωτεΐνης και να βγει πιο οικονομικό το κόστος παραγωγής. Όμως αυτά τα ‘’γεμίσματα’’ δεν είναι βιολογικά κατάλληλα για τον σκύλο και την γάτα και έτσι στρεσάρεται ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό τους σύστημα και αποκτούν ευαισθησία στο συστατικό κάτι που οδηγεί σε αλλεργική αντίδραση.

2. Η επεξεργασία της τροφής είναι ένας ιδιαίτερος παράγοντας καθώς στις επεξεργασμένες εμπορικές τροφές τα ενισχυτικά γεύσης, γαλακτοματοποιητές, χρώματα, συντηρητικά, χημικές ενώσεις, παράγωγα ζάχαρης, πρόσθετα, χημικά φάρμακα και ορμόνες του κρέατος που έχει χρησιμοποιηθεί καθώς και η γενικότερη ποιότητα των συστατικών παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση μιας αλλεργίας. Με λίγα λόγια η χημική και θερμική επεξεργασία από μόνη της μεταβάλλει το DNA των συστατικών με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα νέο συστατικό το οποίο δεν αναγνωρίζεται πλέον από τον οργανισμό αλλά το αντιμετωπίζει ως ξένο σώμα. Επιπλέον όταν ο οργανισμός δεν είναι υγιής και το πεπτικό σύστημα παρουσιάζει κάποια φλεγμονή ή δυσβίωση από τα συντηρητικά των τροφών (διαβάστε το άρθρο για την δυσβίωση στο blog μας) τότε τροφές που είναι ακατάλληλες περνάνε στην κυκλοφορία του αίματος με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Ας δούμε λίγο πώς λειτουργεί αυτό: Σε ένα υγιές σώμα η τροφή που καταναλώνεται διασπάται σε μοναδικά αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά τα οποία περνάνε από τον γαστρεντερολογικό σωλήνα στο αίμα το οποίο τα χρησιμοποιεί για την θρέψη του σώματος. Ο γαστρεντερολογικός σωλήνας είναι ένα ημι-διαπερατό φράγμα το οποίο έχει σχεδιαστεί να απορροφάει όσα θρεπτικά συστατικά έχουν χωνευτεί πλήρως και να αφήνει από έξω εκείνα που δεν έχουν χωνευτεί καθώς και άλλα συστατικά που πιθανόν να έχει καταναλώσει ο σκύλος όπως πέτρες/ξυλάκια, όλων των ειδών τα περίεργα πράγματα!

Ο γαστρεντερολογικός σωλήνας παίζει σημαντικό ρόλο στο να κρατάει εκτός οργανισμού τα αλλεργιογόνα συστατικά και να επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά να απορροφηθούν. Εάν τα συστατικά που δεν έχουν πλήρως χωνευτεί περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος τότε το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται αυτά τα συστατικά ως ‘’ξένους επιδρομείς’’ και θα ενεργοποιήσει μια πολύ έντονη αλλεργική αντίδραση.

Τα περισσότερα ζωάκια που τρέφονται με επεξεργασμένη τροφή ενδεχομένως να έχουν εντερική δυσβίωση συνεπώς κάθε φορά που τρώνε την τροφή στην οποία έχουν αποκτήσει ευαισθησία θα εμφανίζουν συμπτώματα χρόνιας αλλεργίας.

Ολιστική αντιμετώπισης της αλλεργίας:

Ένας υγιής οργανισμός με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα τρέφεται με συστατικά που είναι βιολογικά κατάλληλα καθώς μπορούν να τον θρέψουν στο κύτταρο του. Κρατείστε το αυτό, είναι σημαντικό το να μπορεί να τραφεί το κύτταρο του οργανισμού σωστά, στην ρίζα του δηλαδή γιατί αυτό βοηθάει ολόκληρο τον οργανισμό να αναπτυχθεί και να τραφεί σωστά.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της αλλεργίας όπως προτείνεται από την Dr. Karen Becker είναι η βιολογικά κατάλληλη ισορροπημένη ωμή τροφή την οποία μπορεί να φτιάξει κάποιος στο σπίτι ή να την αγοράσει. Προτείνεται να μην έχει σιτηρά ή υδατάνθρακες για να μην στρεσάρει το πεπτικό του και είναι σημαντική η εναλλαγή της τροφής για να μπορεί και ο οργανισμός να λάβει τα θρεπτικά συστατικά από όλες τις τροφές και για να μην αναπτυχθεί αλλεργία σε κάποιο συστατικό.

Στην περίπτωση που ο σκύλος/γάτα έχουν ήδη αποκτήσει κάποια αλλεργία είτε από τροφή είτε από κάποιο άλλο παράγοντα προτείνονται οι πρωτεϊνούχες δίαιτες με συστατικό που δεν έχει ξαναφάει ο σκύλος και γενικά δεν είναι ευρείας κατανάλωσης όπως κουνέλι, πάπια, κατσίκι, ορτύκι έτσι ώστε να ησυχάσει ο οργανισμός του σκύλου και να κάνει ένα διάλειμμα από την τροφή που τρώει. Επιπλέον το ανοσοποιητικό σύστημα ενός σκύλου με αλλεργία χρειάζεται να ηρεμήσει κάτι που θα οδηγήσει και σε μείωση των συμπτωμάτων.

Κάθε οργανισμός σκύλου είναι διαφορετικός και θα ανταποκριθεί διαφορετικά σε κάποια δίαιτα. Μια τροφή που είναι υποαλλεργική για κάποιο ζωάκι μπορεί να αποδειχτεί αλλεργική για κάποιο άλλο. Ο κανόνας όμως που επικρατεί σε ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας είναι πως ένας οργανισμός με δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα που έχει ενισχυθεί με σωστή τροφή και με αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων και τοξικών συστατικών έχει λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσει αλλεργίες ή ακόμη και αν συμβεί αυτό θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί καλύτερα και πιο άμεσα στην θεραπεία.

Συνοψίζοντας λοιπόν: Βιολογικά κατάλληλη ωμή τροφή, εναλλαγή και ποικιλία και όσο μπορούμε εξάλειψη τοξικών και επιβαρυντικών παραγόντων για ένα υγιές και χαρούμενο σκύλο & γάτα!

Πηγές:

http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2012/05/07/protein-diets-for-pets-allergy.aspxhttp://pets.webmd.com/allergies-dogshttp://www.animalplanet.com/pets/healthy-pets/dog-allergies/https://pathwithpaws.com/blog/2010/05/16/itchy-dogs-the-link-between-inflammation-and-diet/
Posted in RNF
×
ΦΙΛΤΡΑ