Ανεπιθύμητες διατροφικές συμπεριφορές όπως το φαινόμενο pica, φάγωμα τοίχου & σκουπιδιών.

Οι επιστήμονες ερευνούν συνεχώς το πώς η διατροφή παίζει ρόλο και επηρεάζει όχι μόνο την υγεία μας αλλά και την συμπεριφορά μας και αυτό δεν ισχύει μόνο για εμάς αλλά και για τον σκύλο μας.

Υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα σε μια ισορροπημένη και βιολογικά κατάλληλη δίαιτα με την βελτίωση της συμπεριφοράς του σκύλου. Και αυτό γιατί η σωστή ισορροπία και η καλής ποιότητας διατροφή μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα του στρές στον σκύλο μας και να τον βοηθήσουν να είναι πιο ήρεμος και χαλαρός. Σκεφτείτε τι γίνεται όταν πεινάτε και έχετε εκνευρισμό ή όταν τρώτε κάτι όμως δεν σας τρέφει σωστά και συνεχώς έχετε την αίσθηση του μη κορεσμού. Όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές που έχουν την βάση τους σε διατροφικές ελλείψεις.

Κάτι που επίσης δεν γνωρίζουν αρκετοί άνθρωποι είναι το πώς όλα τα πρόσθετα, συντηρητικά, συνθετικά χρώματα και αρώματα μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα του σκύλου. Η συσσωρευμένη αυτή χημεία που σκεφτόμαστε ότι μπορεί να είναι ΄΄αθώα΄΄ και όλα αυτά τα έξτρα μπορεί τελικά να έχουν κάποια επίδραση στον μικρό μας χνουδωτό φίλο.

Ας ξεκινήσουμε με τις πρωτείνες: Οι ζωικές πρωτεΐνες αποτελούν για τον σκύλο μας τα δομικά υλικά της ζωής του. Οι πλήρεις πρωτεΐνες δίνουν ενέργεια στον οργανισμό του και αναδομούν τους μυς του. Όταν η πλήρης πρωτεΐνη χωνεύεται μεταβάλλεται σε απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα τα οποία χρειάζεται ο σκύλος μας για να διατηρηθεί σε καλή υγεία. Η καλής ποιότητας τροφή χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη πηγή πρωτεΐνης δηλαδή κοτόπουλο και όχι πουλερικά (poultry), μοσχάρι και όχι κρέας (meat). Η μη πλήρης πρωτεΐνη είναι χαμηλή σε ένα ή περισσότερα αμινοξέα. Μη πλήρεις πρωτεΐνες βρίσκουμε στα λαχανικά, δημητριακά και στην σόγια. Επειδή αυτές οι πρωτεΐνες δεν είναι πλήρεις, το σώμα του σκύλου μας δεν λαμβάνει τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται για την σωστή υγεία του. Ο σκύλος είναι σαρκοφάγο κατά προτίμηση και προτιμάει να τρώει κρέας όμως θα φάει και οτιδήποτε άλλο βρει προκειμένου να επιβιώσει. Και δεν θέλουμε απλά να επιβιώσει αλλά να ευημερήσει.

Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες δίνουν ενέργεια η οποία μετατρέπεται σε γλυκόζη στο σώμα που είναι μια μορφή ενέργειας. Αυτή η γλυκόζη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως ή να αποθηκευτεί στο συκώτι και τους μύς για να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Όπως και στον άνθρωπο αν καταναλωθούν αρκετοί υδατάνθρακες μετατρέπονται σε λίπος στο σώμα. Οι σκύλοι σήμερα λαμβάνουν πολύ περισσότερους υδατάνθρακες από ότι θα λάμβαναν οι πρόγονοι τους στην φύση και αυτή η επιπλέον γλυκόζη μπορεί να είναι επιβαρυντική για τον οργανισμό.

Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικό να υπάρχουν καθώς βοηθάνε στην πέψη όμως χρειάζεται ισορροπία γιατί πολλές φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια.

Λιπαρά: Τα λιπαρά δίνουν στον οργανισμό την διπλάσια ενέργεια από ότι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες. Προκύπτουν και από το λίπος του κρέατος αλλά και από έλαια και βοηθούν στην δημιουργία κυτταρικής μεμβράνης, στην παραγωγή ορμονών αλλά και στην απορρόφηση και την χρησιμοποίηση κάποιων βιταμινών. Τα λιπαρά συμβάλλουν στο υγιές δέρμα και τρίχωμα και προστατεύουν τα εσωτερικά όργανα. Τα λιπαρά αποτελούνται από μικρότερες μονάδες που λέγονται λιπαρά οξέα και συμβάλλουν στην υγεία του οργανισμού του σκύλου με πολλαπλούς τρόπους. Ένα γκρούπ λιπαρών που ονομάζονται απαραίτητα λιπαρά οξέα πρέπει να προστεθούν στην διατροφή του σκύλου καθώς δεν μπορούν να παραχθούν στο σώμα του σε επαρκείς ποσότητες. Σε αυτό το γκρούπ ανήκουν κάποιοι τύποι ωμέγα 3 και ωμέγα 6 που δίνονται ως συμπληρώματα και βοηθούν στην αποφυγή φλεγμονής, αρθρίτιδας και ξηροδερμίας.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία: Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι θρεπτικά στοιχεία που κάθε ζωντανός οργανισμός χρειάζεται για σωστή ανάπτυξη. Ο σκύλος τα λαμβάνει από την διατροφή του για αυτό ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα είναι σημαντικό καθώς και η ποικιλία σε τροφές προκειμένου να λαμβάνει πλήθος από αυτά.

Ας πάμε όμως στην ουσία του ζητήματος: Αρκετοί διατροφολόγοι σκύλων συμφωνούν ότι μια ανισορροπία στην συμπεριφορά του σκύλου μπορεί να συνδεθεί με ανισορροπία στην δίαιτα που ακολουθεί. Συνήθως η κακή υγεία που προκύπτει από μια κακή διατροφή οδηγεί σε κακές και ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Φυσικά μια κακή συμπεριφορά μπορεί να συνδέεται και με ιατρικούς λόγους ή καθαρά συμπεριφορικούς λόγους (στρές. βαρεμάρα, πολλές ώρες στο σπίτι μόνος του, η απόσπαση προσοχής με αρνητικό τρόπο) όμως έχει ενδιαφέρον να τις εξετάσουμε και από την πλευρά της διατροφής.

Οι παρακάτω είναι κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές συνδεόμενες με διατροφικές ελλείψεις που οι συμπεριφοριστές θεραπευτές έχουν παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια δουλεύοντας με σκύλους όλων των ρατσών και ηλικιών:

Ένας σκύλος με κακή διατροφή μπορεί να είναι υποσιτισμένος ή υπέρβαρος, να έχει ξηρό δέρμα, προβλήματα στα δόντια και δυσοσμία στόματος.

Η κακή διατροφή μπορεί να στρεσάρει τον οργανισμό του σκύλου και ένα στρεσαρισμένος σκύλος μπορεί να μην χωνέψει σωστά την τροφή και να έχει προβλήματα πεπτικού τύπου όπως αέρια και διάρροια. Μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα άγχους αποχωρισμού ή πόνου. Κάποιοι σκύλοι δεν είναι σε θέση να χωνέψουν μη πλήρεις πρωτεΐνες και έτσι δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται.

Ένας σκύλος που δεν λαμβάνει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη ή άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να εμφανίσει ένα πλήθος από ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως:

– Ζητιάνεμα φαγητού από το τραπέζι
– Επιθετικότητα όταν πάνε να του πάρουν το φαγητό, τα παιχνίδια ή τις λιχουδιές
– Σκάψιμο στον κήπο και φυγή προκειμένου να βρει στην φύση καλύτερα θρεπτικά συστατικά που του λείπουν
– Το να τρώει χώμα κάτι που συχνά συνδέεται με την έλλειψη σε μεταλλικά στοιχεία
– Το να πηγαίνει και να τρώει από τα σκουπίδια
– Η κοπροφαγία (είτε τα δικά του είτε άλλων ζώων)
– Το μάσημα ξύλου, πέτρας ή άλλων αντικειμένων στο σπίτι και την αυλή
– Καταβρόχθισμα φαγητού και μετά αμέσως να το κάνει εμετό
– Το φαινόμενο pica: Όταν ο σκύλος έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά αρχίζει να τρώει περίεργα αντικείμενα όπως κάρβουνο ή λάστιχο (πλαστικά παιχνίδια). Το ένστικτο της επιβίωσης είναι τόσο δυνατό που το σώμα του προσπαθεί να λάβει θρεπτικά συστατικά από τις πιο απίθανες πηγές.
– Μάσημα τοίχου λόγω έλλειψης ασβεστίου.
– Κάποιοι σκύλοι που τρέφονται με πολλά δημητριακά από σιτάρι, καλαμπόκι και καλαμποκάλευρο μπορεί να γίνουν υπερκινητικοί , με έλλειψη προσοχής ή ανήσυχοι και με δυσκολία στην εκπαίδευση.
– Κάποιοι σκύλοι που τρέφονται με τον λάθος τύπο λιπαρών μπορεί να γίνουν υπέρβαροι, ληθαργικοί, με διαβήτη και με προβλήματα καρδιάς.

Συνήθως μια βιολογικά κατάλληλη ωμή ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση στην συμπεριφορά του σκύλου καθώς ο σκύλος λαμβάνει τα ένζυμα και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του. Και ας μην ξεχνάμε και άλλα 3 σημαντικά συστατικά που είναι το φρέσκο φιλτραρισμένο νερό, η άσκηση και φυσικά η αγάπη!

Πηγές:
https://animalwellnessmagazine.com/unwanted-behaviors-nutrition/
http://www.barkbusters.com/dog-training-tips-how-your-dogs-behavior-is-linked-to-nutrition
http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2013/08/23/coprophagia-poop-eating.aspx
http://www.petplusvet.com/1156/canine-pica

Posted in RNF
×
ΦΙΛΤΡΑ