Η δυσβίωση και το σύνδρομο εντερικής διαπερατότητας (leaky gut syndrome).

Η δυσβίωση και η εντερική διαπερατότητα είναι δύο ονόματα για την ίδια πάθηση. Παρόλα αυτά οι ορισμοί για το κάθε ένα είναι διαφορετικοί.

Η δυσβίωση συχνά ορίζεται ως ανισορροπία στην χλωρίδα του στομάχου, δηλαδή πολύ λίγα φιλικά βακτήρια και πάρα πολλά παθογόνα (κακά) βακτήρια. Το σύνδρομο εντερικής διαπερατότητας ορίζεται ως την αδυναμία της επένδυσης που έχει το έντερο να αποτρέψει κομμάτια από τροφές που δεν έχουν χωνευτεί καλά ή πιθανούς τοξικούς οργανισμούς από το να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Θα ήταν πιο απλό να δούμε την κατάσταση ως εξής: η ανισορροπία σε βακτήρια είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα-ανεπαρκείς ποσότητες καλών βακτηριδίων μαζί με μια υπερανάπτυξη κακών βακτηριδίων και μερικές φορές και μύκητες. Αυτή η βακτηριδιακή ανισορροπία οδηγεί σε φλεγμονή των μεμβρανών του εντέρου που έχει ως αποτέλεσμα την κατάσταση που είναι γνωστή ως δυσβίωση ή εντερική διαπερατότητα.

Η δυσβίωση στα ζώα αναγνωρίζεται περισσότερο από τους ολιστικούς κτηνιάτρους από ότι από την συμβατική κτηνιατρική κοινότητα. Οι ολιστικοί και εναλλακτικοί κτηνίατροι πιστεύουν πως οι επιπτώσεις της δυσβίωσης στα ζώα είναι εξίσου σημαντικές και ολέθριες όπως και στους ανθρώπους.

Αιτίες της δυσβίωσης:

Η πιο σημαντική αιτία της δυσβίωσης στην κτηνιατρική ιατρική είναι η χρήση των αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τόσο τα κακά όσο και τα καλά βακτήρια. Αυτό διαταράσσει την φυσική ισορροπία των μικροβίων και ελαττώνει την ποσότητα των φιλικών βακτηριδίων που είναι εκεί για να διατηρήσουν την ανοσοποιητική ικανότητα του γαστρεντερολογικού συστήματος δυνατή και ανθεκτική.

Κάποια άλλα φάρμακα που επίσης γνωρίζουμε πως έχουν την ίδια επίδραση είναι τα κορτικοστεροειδή και τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Επιπλέον παράγοντες περιλαμβάνουν: τις πολύ επεξεργασμένες τροφές, βιολογικά ακατάλληλες τροφές που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο ποσοστό σε σιτηρά, τα πρόσθετα όπως βαφές, συντηρητικά, τασιενεργά (καθαριστικές ουσίες), γαλακτωματοποιητές, ενισχυτικά γεύσης, το στρές, η πρόσληψη τοξινών, τα εμβόλια και οι παρασιτικές λοιμώξεις.

Τα συμπτώματα της εντερικής διαπερατότητας

Τα τυπικά συμπτώματα του διαπερατού εντέρου είναι τα αέρια, το φούσκωμα και η διάρροια. Όμως η δυσβίωση μπορεί να δημιουργήσει ή να κάνει πιο έντονες μια πληθώρα από άλλες παθήσεις αρκετές από τις οποίες μπορεί να δείχνουν ότι δεν έχουν καθόλου να κάνουν με την πέψη. Αυτές περιλαμβάνουν:

Yπερδραστηριότητα, θρεπτικές ανεπάρκειες, ορισμένες μορφές καρκίνου, ξηροφθαλμία, ανοσολογικές και αυτοάνοσες διαταραχές, αναπνευστικές δυσκολίες όπως το άσθμα, διαταραχές στο συκώτι, την χολή και το πάγκρεας, μεταβολές στο βάρος, συμπεριφορικές διαταραχές, επιληπτικές διαταραχές, λοιμώξεις του ουροποιητικού (κυστίτιδα), ασθένειες των ούλων, πόνος στις αρθρώσεις, αλλεργίες, καρδιακές παθήσεις, δυσοσμία στόματος.

Πώς χωνεύει ο σκύλος/γάτας σας την τροφή του 

Η πέψη της τροφής που τρώει ο σκύλος/γάτα σας ξεκινάει στο στόμα με το μάσημα. Όταν η τροφή φτάνει στο στομάχι αναμειγνύεται με πολύ όξινο υδροχλωρικό οξύ και γαστρικά υγρά. Έπειτα, αυτό το μείγμα εισέρχεται στο μικρό έντερο όπου το πάγκρεας εκκρίνει πεπτικά ένζυμα και η χοληδόχος κύστη εκκρίνει χολή για να βοηθήσει περαιτέρω την διαδικασία της πέψης.

Στη συνέχεια αρχίζει η χημική διαδικασία της πέψης όπου ξεκινάει η βακτηριδιακή διάσπαση της τροφής. Όταν η τροφή έχει επαρκώς διασπαστεί, οι μεμβράνες του εντέρου απορροφούν τις μικρότερες και απλές θρεπτικές ουσίες. Το υπολειπόμενο φαγητό είτε χωνεύεται και απορροφάται ή προχωράει στο μεγάλο έντερο όπου περνάει και βγαίνει ως κόπρανα.

Προκειμένου αυτή η περίπλοκη διαδικασία να δουλέψει αποτελεσματικά, το περιβάλλον του γαστρεντερολογικού σωλήνα πρέπει να είναι υγιές και  να λειτουργεί σωστά.

Ολόκληρο το μήκος του γαστρεντερολογικού σωλήνα του σκύλου/γάτας σας όταν είναι υγιές είναι καλυμμένο με σχεδόν τέλεια ισορροπημένα βακτήρια τα οποία προστατεύουν ενάντια σε ξένους εισβολείς, κομμάτια τροφής που δεν έχουν χωνευτεί, τοξίνες και παράσιτα.

Εάν τα βακτήρια του στομάχου είναι εκτός ισορροπίας, το περιβάλλον του γαστρεντερολογικού σωλήνα γίνεται ασταθές κάτι το οποίο αλλάζει την διαδικασία της πέψης. Η βλεννογόνος του εντέρου παθαίνει φλεγμονή και αρχίζει  να διαρρέει τα μεγαλύτερα σωματίδια τροφής που έχουν μερικώς χωνευτεί μέσα στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτά τα σωματίδια είναι αντιγόνα και αλλεργιογόνα που σημαίνει πως διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα εναντίον τους. Αυτό είναι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να συμβούν μια ή περισσότερες από τις παραπάνω διαταραχές.

Γιατί τόσα πολλά ζώα σήμερα έχουν δυσβίωση?

Αρκετά ζώα αυτές τις μέρες πολύ νωρίς στη ζωή τους, λαμβάνουν δυστυχώς αντιβιοτικά. Αυτά είναι είτε τοπικά είτε δίνονται από το στόμα και χορηγούνται για πραγματικά μηδαμινά άνευ σημασίας πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί με φυσικά σκευάσματα. Όμως αρκετοί παραδοσιακοί κτηνίατροι θέλουν να στείλουν τους ιδιοκτήτες σκύλων πίσω στο σπίτι τους με κάποια συνταγή και δυστυχώς αυτό το κάτι είναι συχνά ένα αντιβιοτικό.

Και για να γίνει ακόμη χειρότερη η κατάσταση μαζί με την αντιβίωση χορηγούνται και άλλα σκευάσματα όπως κορτικοστεροειδή (κορτιζόλη) ή αντιφλεγμονώδη. Αυτά τα φάρμακα κάνουν πιο έντονα τα εντερικά προβλήματα που δημιουργούνται από τα αντιβιοτικά.

Αρκετά από αυτά τα ζώα ταΐζονται επίσης με πολύ επεξεργασμένες εμπορικές τροφές οι οποίες περιέχουν μια μεγάλη λίστα από συντηρητικά και πρόσθετα. Οι απλές πρωτεΐνες κρέατος στις περισσότερες από αυτές τις δίαιτες έχουν μεταβληθεί από την εξαιρετικά έντονη επεξεργασία που περνάει η τροφή. Συνήθως αυτές οι δίαιτες συνδυάζονται με φυτικές πρωτεΐνες και σιτηρά . Έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα από χημικά αλλοιωμένες πρωτεΐνες που είναι πολύ δύσκολο να χωνευτούν, αφομοιωθούν και επεξεργαστούν στο στομάχι του σκύλου.

Συνδυάζοντας αυτές τις αρκετά στρεσογόνες τροφές με περιβαντολλογικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως κακής ποιότητας νερό και παραπάνω έκθεση σε χημικά και φάρμακα έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αρκετές απο τις ασθένειες που βλέπουμε στην κτηνιατρική ιατρική σήμερα.

Θεραπεύοντας το σύνδρομο εντερικής διαπερατότητας

Οι ολιστικοί κτηνίατροι θα σας πουν ότι καθημερινά βλέπουν στα ιατρεία τους ζώα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες που εξασθενούν τον οργανισμό οι οποίες έχουν δημιουργηθεί ή έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της δίαιτας και της στομαχικής δυσλειτουργίας.

Η κάθε περίπτωση δυσβίωσης είναι μοναδική, συνεπώς χρειάζεται ένα προσαρμοσμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο σχεδιασμένο και βασισμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε ζώου. Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν ότι δεν υπάρχει μια μόνο προσέγγιση στην θεραπεία του κάθε δυσβιωτικού ζώου.

Το πιο σημαντικό είναι οι ιδιοκτήτες να αναγνωρίζουν ότι τα δυσβιωτικά τους κατοικίδια έχουν πολύ εύθραυστο ανοσοποιητικό και γαστρεντερολογικό σύστημα. Μια απότομη αλλαγή στην δίαιτα ή ένα έντονο αποτοξινωτικό πρωτόκολλο μπορεί να κάνει αυτά τα ζώα χειρότερα από ότι καλύτερα.

Κάποιες φορές οι ολιστικοί κτηνίατροι επιλέγουν να αντιμετωπίσουν πρώτα την δίαιτα και στη συνέχεια να εργαστούν με την θεραπεία του εντέρου. Άλλες φορές είναι καλύτερα να υποστηριχτεί το γαστρεντερολογικό σύστημα πριν να γίνουν διαιτητικές αλλαγές. Και υπάρχουν και οι περιπτώσεις ζώων που χρειάζονται  πρωτόκολλο εντερικής διαπερατότητας και διατροφική αλλαγή ταυτόχρονα.

Η αντιμετώπιση της δυσβίωσης περιλαμβάνει την αντιμετώπιση τροφικών αλλεργιών και δυσανεξίας όπως και οποιασδήποτε θρεπτικής ανεπάρκειας υπάρχει που έχει δημιουργηθεί από δυσαναπορρόφηση ή ανεπαρκής χώνεψη.

Κατάλληλα προβιοτικά, πεπτικά ένζυμα και φαρμακοτρόφιμα (nutraceuticals) χρειάζεται να χορηγηθούν για να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής στον γαστρεντερολογικό σωλήνα.

Τα προβιοτικά είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι στην θεραπεία της δυσβίωσης. Ξανασπέρνουν το έντερο του κατοικίδιου σας με καλά βακτήρια και αποτρέπουν την υπερανάπτυξη των κακών βακτηριδίων, κάτι το οποίο ξαναφέρνει την καλή υγεία στο έντερο και την βλεννογόνο κάλυψη του.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη προβιοτικών, το κάθε ένα έχει τα υπέρ και τα κατά. Κάποια ζώα δεν αντέχουν τα προβιοτικά που βασίζονται στο γάλα λόγω δυσανεξίας. Κάποια ζώα δεν αντέχουν προβιοτικά που προέρχονται από καλλιέργειες μύκητα οπότε είναι σημαντική η συνεργασία με ένα κτηνίατρο που να καταλαβαίνει όλες αυτές τις διαφορετικές πλευρές της δυσβίωσης.

Γενικά αν απομακρύνετε απο ένα άρρωστο ζώο μια υψηλά επεξεργασμένη και στρεσογόνα για το ζώο τροφή και την αντικαταστήσετε με μια ισορροπημένη μη στρεσογόνα και βιολογικά κατάλληλη τροφή μαζί με κατάλληλα συμπληρώματα για να αντιμετωπιστούν οι φλεγμονές και οι μύκητες (εάν υπάρχουν) και γίνει υποστήριξη των άλλων οργάνων και συστημάτων όπως το συκώτι και το πάγκρεας, θα ανακουφιστούν τα ζωάκια από τα συμπτώματα και θα αντιμετωπίσετε την ρίζα του διαπερατού εντέρου ώστε να κατευθυνθεί το ζωάκι σας στον δρόμο της ανάρρωσης.

Πηγή άρθρου:

http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2012/08/27/cats-and-dogs-leaky-gut.aspx

Posted in RNF
×
ΦΙΛΤΡΑ