Κρυμμένα κόστη: Γιατί το junk food καταλήγει να είναι πιο ακριβή επιλογή

Πρόσφατα διαβάσαμε στην Daily Mail ότι μετά από μεγάλο αγώνα ο γνωστός chef και ακτιβιστής Jamie Oliver δικαιώθηκε στην δικαστική μάχη με την εταιρία McDonalds η οποία χρησιμοποιούσε υδροξείδιο αμμωνίας για να μετατρέψει λιπαρά περισσέματα μοσχαριού, σε γέμιση για τα μπιφτέκια τους.

Στην εκπομπή του Food Revolution, όπου χρόνια προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό του για το θέμα της σωστής διατροφής, ανακοίνωσε ότι η γνωστή αλυσίδα fast food προχώρησε σε αλλαγή της συνταγής τους μετά από αυτή την δικαστική ήττα και ηχηρή αποκάλυψη.

Σε μια άλλη δικαστική διαμάχη μια πολύ γνωστή εταιρία ξηράς και επεξεργασμένης τροφής για τα ζώα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά σοβαρή κατηγορία. Με βάση την νομική αγωγή η τροφή ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων ζώων τα οποία υπέστησαν εσωτερική αιμορραγία, βλάβη στο συκώτι, εμετό, διάρροια, απώλεια βάρους, επιληπτικές κρίσεις, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Περισσότερο από 3000 άνθρωποι δήλωσαν ότι μετά την κατανάλωση της τροφής τα ζώα τους αρρώστησαν βαριά ή πέθαναν. Η αγωγή ξεκίνησε από τον Frank Lucido σε δικαστήριο της California.

Και η ερώτηση είναι: Υπάρχει δικαστική αποζημίωση για την απώλεια ενός ζώου?

Ο Dr Mark Hyman, Md επισημαίνει:

‘’ Τα αληθινά κόστη της ανθυγιεινής τροφής δεν βρίσκονται μόνο στο καρτελάκι της τιμής-στην πραγματικότητα τα αληθινά κόστη είναι κρυμμένα’’.

Στην αναφορά για την επιδημία της ανεπαρκής διατροφής (Worldwatch Institute called Overfed and Underfed: The Global Epidemic of Malnutrition) μπορούμε να δούμε τα αληθινά κόστη της φτωχής διατροφής με ασθένειες όπως καρκίνος, άνοια, διαβήτης, αυτοάνοσες ασθένειες, οστεοπόρωση, αλλεργίες, συμπεριφορικές ασθένειες που σχετίζονται με την διατροφή.

Σε ένα κόσμο που μας βομβαρδίζει με πολύπλοκες ιδέες και επιλογές ο συγγραφέας και επιστημονικός δημοσιογράφος Michael Polan μας παροτρύνει να καταναλώσουμε τροφές που μοιάζουν με την αληθινή πρώτη ύλη, όπως χαρακτηριστικά το διατυπώνει:

‘’ Να τρώτε φαγητό που ήταν πρόσφατα ζωντανό’’.

Ας δούμε λίγο τα κρυμμένα κόστη της κακής διατροφής στα ζώα: Υπάρχουν πολλά κόστη τα οποία δεν υπολογίζουμε γιατί ακούγοντας την λέξη κόστος το μυαλό μας πηγαίνει κυρίως στα χρήματα.

Οικονομικά κόστη: Οτιδήποτε αφορά την διατήρηση της υγείας ενός ζώου και την φροντίδα του. Τα κόστη αυτά μπορεί να αυξηθούν δραματικά όταν ξεκινούν προβλήματα υγείας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

1.Επίσκεψη σε κτηνίατρο: επαναληπτικές εξετάσεις-επαναληπτική επίσκεψη-διαγνωστικές εξετάσεις (αιματολογικές/υπέρηχοι/ακτινογραφίες)- ειδικά test– διαγνωστικές επεμβάσεις όπως γαστροσκόπηση ή οδοντικός καθαρισμός- καλλιέργειες (δέρμα/ αυτιά).

2.Θεραπεία:φάρμακα/σκευάσματα/αμπούλες/κολλάρα/αντιπαρασιτικά/δερματολογικές αλοιφές/ειδικά συμπληρώματα/ ειδικά σαμπουάν/ειδικά προϊόντα αλλεργίας/προϊόντα καθαρισμού δοντιών/σιρόπια στομάχου/κουρέματα για αντιμετώπιση δερματολογικών.

3.Μεταφορικά: Όλα τα παραπάνω χρειάζονται επισκέψεις και μετακίνηση για τις παραπάνω αγορές.

Συναισθηματικά κόστη: Το συναισθηματικό κόστος είναι ένα κόστος που δεν μπορεί να μετρηθεί ή ακόμη και να διατυπωθεί. Εξαρτάται από την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη και το πώς αντιμετωπίζει ότι προκύπτει. Αναμφίβολα όμως, ένας ιδιοκτήτης που αγαπάει και νοιάζεται για το ζωάκι του θα μπει σε μια κατάσταση άγχους. Τα συναισθηματικά κόστη είναι η αγωνία, στρες, στεναχώρια, πόνος, προβληματισμός σε σχέση με αποτελέσματα και επιλογές καθώς και οποιαδήποτε ψυχολογική επιβάρυνση προκύψει όταν έρθει αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα υγείας του ζώου του.

Σωματικό κόστος: Σωματική και νοητική κούραση του ιδιοκτήτη που προκύπτει από όλες τις παραπάνω ενέργειες και επισκέψεις.

Χρονικό κόστος: Ο χρόνος και η ενέργεια που δαπανάται για να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος και ο χρόνος που σε άλλη περίπτωση θα κατανάλωνε σε άλλες δραστηριότητες. Όσο πιο πολύπλοκα τα θέματα υγείας που προκύπτουν, τόσο μεγαλύτερος και ο χρόνος που απαιτείται για την αντιμετώπιση τους.

Κόστος απώλειας: Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν το σοκ και το αίσθημα ευθύνης που αισθάνεται ο ιδιοκτήτης όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τέτοια απώλεια.

Το κομμάτι της διατροφής αποτελεί ένα παρεξηγημένο κομμάτι για αρκετό κόσμο. Διαφορετικά είδη διατροφής, πολλές συμβουλές, μεγάλη ποικιλία, πολλές έρευνες, πολλοί ειδικοί, πολλές απόψεις. Καθημερινά προβληματιζόμαστε για το τι θα καταναλώσουμε εμείς πόσο μάλλον για το τι θα καταναλώσει ο σκύλος ή η γάτα μας.

Η αλήθεια βρίσκεται στην απλότητα και στην φύση. Αν παρατηρήσουμε την φύση μπορούμε να δούμε ότι έχει προβλέψει και την λειτουργία του σώματος αλλά και για το πώς αυτό το σώμα θα αναπτυχθεί και θα φτάσει στην καλύτερη του απόδοση με τις τροφές που προβλέπονται για αυτό τον σκοπό.

Πηγές:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2967707/LawsuitclaimsPurinaBenefuldogfoodkillingpetsharmed-3-000-them.html

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2092127/JamieOliverVictoryMcDonaldsstopsusingpinkslimeburgerrecipe.html

http://www.worldwatch.org/system/files/EWP150.pdf

http://www.peteducation.com/article.cfm?c=2+2106&aid=1543

http://drhyman.com/blog/2010/08/13/why-eating-quick-cheap-food-is-actually-more-expensive/

http://www.capetownpartnership.co.za/2015/02/the-cost-of-bad-eating/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2546512/How-pet-food-killing-dog-feeding-parsnips-yoghurt.html

×
ΦΙΛΤΡΑ