Τροφή φτιαγμένη στο χημείο

Για πολλούς ανθρώπους η χημεία δεν ήταν και το πιο αγαπημένο τους μάθημα, πολλά σύμβολα, πολλοί επιστημονικοί όροι, δυσνόητες ενώσεις και πολύ διάβασμα.

Η χημεία λόγω της βιομηχανικής επανάστασης έχει μπει πολύ δυναμικά στην ζωή μας και τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συστατικό των επεξεργασμένων τροφών που συναντάμε στα ράφια των super markets καθώς δίνει την δυνατότητα σε τροφές που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να καταναλωθούν, να τρώγονται, να μυρίζουν ωραία, να έχουν ωραίο χρώμα, να μας δελεάζουν να τις καταναλώσουμε. Αν δεν υπήρχαν κάποια χημικά συστατικά εκτός φυσικά από τα συντηρητικά κάποιες τροφές θα ήταν τόσο αποκρουστικές οπτικά, γευστικά αλλά και σαν μυρωδιά που θα θέλαμε να τις πετάξουμε στα σκουπίδια πόσο μάλλον να τις φάμε. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις επεξεργασμένες τροφές δηλαδή την ξηρά τροφή που καταναλώνουν ακόμη κάποιοι σκύλοι και γάτες.

Υπάρχει μια πολύ γνωστή εταιρία στο εξωτερικό που λέγεται AFB. Αυτή η εταιρία προσφέρει στην επεξεργασμένη τροφή την δυνατότητα να καταναλωθεί. Γιατί αυτό?

ΟΙ ξηρές επεξεργασμένες τροφές για σκύλους και γάτες ξεκίνησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ιδιοκτήτες ήταν ενθουσιασμένοι. Αυτή η βολική τροφή ήταν πολύ πρακτική και δεν λέρωνε. Οι κατασκευάστριες εταιρίες αναμιγνύουν ζωικά λιπαρά με ζωικά υποπροϊόντα, σόγια, σιτηρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτό δίνει ένα οικονομικό σφαιρίδιο που κανένας δεν θέλει να φάει:

‘’Οι σκύλοι και οι γάτες δεν τρώνε σιτηρά από επιλογή’’ όπως λέει ο κος Moeller-Διευθύνων Σύμβουλος της AFB:΄΄ Οπότε η δουλειά μας είναι να βρούμε τρόπους να τα δελεάσουμε να φάνε τόσο όσο χρειάζεται τουλάχιστον για να πάρουν κάποια διατροφικά στοιχεία’’.

Αυτό που κάνει η εταιρία είναι συγκεκριμένο, δημιουργεί πούδρες γευστικής επικάλυψης (pallatants) φτιαγμένες σε χημικό εργαστήριο για να δώσουν την επιθυμητή γεύση στις επεξεργασμένες τροφές (κροκέτα). Ο κος Moeller προέρχεται από την εταιρία Frito-Lay και μας εξηγεί πώς τα γνωστά Cheetos χωρίς αυτή την γευστική επικάλυψη δεν θα μπορούσαν να καταναλωθούν γιατί δεν έχουν σχεδόν καθόλου γεύση.

Οι πυροφωσφάτες όπως μας εξήγησαν λειτουργούν σαν το ναρκωτικό ‘’κράκ’’ στον οργανισμό και εγκέφαλο της γάτας. Εάν επικαλύψεις την κροκέτα με αυτό τότε οι γάτες θα ξετρελαθούν και θα την φάνε παρόλα τα προβλήματα και ελλείψεις που μπορεί να έχει το προϊόν.

Θεωρούμε την γεύση μια ηδονιστική αναζήτηση όμως στο ζωικό βασίλειο αλλά και την ανθρώπινη προϊστορία ο ρόλος της γεύσης ήταν περισσότερο πρακτικός παρά αισθησιακός. Η γεύση όπως και η όσφρηση είναι ο προθάλαμος για τον πεπτικό σωλήνα, ένα είδος χημικού σκάν που ειδοποιεί για ενδεχόμενα επικίνδυνα στοιχεία (πικρό-ξινό) αλλά και επιθυμητά συστατικά (αλμυρό-γλυκό).

Οι σκύλοι βασίζονται περισσότερο στην οσμή παρά στην γεύση όταν κάνουν διατροφικές επιλογές.

‘’Το τελικό συμπέρασμα είναι όταν αν η ξηρά τροφή μυρίζει ωραία με θελκτική πούδρα επικάλυψης ο σκύλος θα την καταβροχθίσει με μεγάλο ζήλο και αυτό ο ιδιοκτήτης του θα το μεταφράσει ότι η τροφή είναι μεγάλη επιτυχία.  Ενώ στην πραγματικότητα μπορεί απλά να μυρίζει σαν επιτυχία’’.

Πώς γίνεται η γευστική δοκιμή? Χημικοί τροφίμων με χειρουργικά γάντια κρατάνε πανέρια με ξηρά τροφή σε διάφορα σχήματα και χρώματα. Τα αφήνουν στο έδαφος σε μια αίθουσα με 20 γάτες οι οποίες πλησιάζουν διστακτικά. Βλέπουμε πως την κροκέτα που δεν έχει καθόλου επικάλυψη οι γάτες την βάζουν στο στόμα τους και μετά την ξαναβγάζουν, δεν την τρώνε δηλαδή.

Το γευστικό σύστημα των ζώων ειδικεύεται στην αναζήτηση γεύσεων που είναι κοντά στο περιβάλλον και συνθήκες που ζουν. Αυτό ισχύει και για εμάς.  Στις υπάρχουσες συνθήκες που ζούμε (στρες, καθιστική ζωή, ενασχόληση με υπολογιστές, λιγότερη άσκηση και συνθήκες πόλης) οι γεύσεις που αναζητούμε είναι αλμυρές και με υψηλά λιπαρά και ζάχαρη. Αυτό με λίγα λόγια εξηγεί και την αυξημένη ζήτηση για junk food. Αυτό σαν κατάσταση έχει επεκταθεί και στα ζώα μας. Μια πρόσφατη κτηνιατρική έρευνα βρήκε ότι περισσότερο από 50% των σκύλων και γατιών σήμερα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και αυτό προκύπτει από τα συστατικά των τροφών που καταναλώνουν. Ισχύει ιδίως για κατοικίδια που ζουν σε ένα σπίτι όπου και οι ιδιοκτήτες δεν προσέχουν την διατροφή τους. Αντίστοιχα όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία και την διατροφή τους & αλλάζουν διατροφικές συνήθειες τότε αυτό επηρεάζει και αντανακλάται και στην ζωή και υγεία των σκύλων ή γατιών που ζουν μαζί τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζώα δεν μπορούν να μιλήσουν και να μας πουν τι τους αρέσει και τι όχι ή τι είναι καλό για τον οργανισμό τους. Εμείς καλούμαστε να ψάξουμε, να μάθουμε και  να αναζητήσουμε την διατροφή που οφείλει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο βιολογικό τους σύστημα και θα συμβάλλει όχι μόνο στο να επιβιώσουν αλλά να φτάσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους με όσο γίνεται λιγότερα προβλήματα και ασθένεια. Είναι σημαντικό λοιπόν το να ερευνάμε και να μαθαίνουμε όσο μπορούμε για το ποια είναι τα συστατικά που υπάρχουν στην τροφή που τους δίνουμε, την προέλευση τους , τον τρόπο παραγωγής αυτής της τροφής και το αν τελικά θα συμβάλει στην υγεία τους ή ενδεχομένως μακροπρόθεσμα να την επιβαρύνει. Τους το χρωστάμε γιατί μας προσφέρουν πραγματικά τόσα πολλά.

Posted in RNF
×
ΦΙΛΤΡΑ